Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Ptýrovský cyklobiatlon

Bouře i absolutní koncentrace v Grand Palais. Z kordistů čiší velké odhodlání

O atmosféře v Grand Palais se toho napovídalo už před olympiádou hodně. Stavba ze sklonku devatenáctého století zažila nespočet velkých výstav, útrobami prošly miliony návštěvníků. Do kulis elegantních schodišť a porfyrových sloupů, kamene, skla jsou umístěny planše. Nechybí olympijské kruhy a vášniví fanoušci. Čeští kordisté si první ochutnávku užili, byť vypadli záhy.

Jakub Jurka v Grand Palais
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Jakub Jurka se postaral o historicky první české vítězství kordisty na olympijských hrách, když v prvním kole vyřadil Egypťana Mahmúda Muhsina.

Koncentrovaný výkon vede k úspěchu. Frenetický řev nefrenetický řev tribun. "Bylo to napínavé, do poslední chvíle jsem si nebyl jistý," poznamenal ve večerním rozhovoru pro ČT sport.

Vše je připravené pro setkání těch nejlepších šermířů světa a těžko hledat lepší jeviště.

"Těšil jsem se na to. Když jsem věděl, že půjdu s domácím Francouzem, tak jsem si říkal, že je to paráda," poznamenal Jiří Beran. Soupeře měl brilantního, podlehl domácímu šampionovi z Tokia Romainu Cannonemu.

Smůla na los? Kdepak. Češi to brali s nadhledem. "Takový pech to není. Na olympiádě jsou jenom skvělí šermíři. Jestli tam je mistr, nebo vicemistr světa, je to úplně jedno. Tady si nejde vybrat," poznamenal třetí do party Martin Rubeš. Ten musel uznat um stříbrného medailisty ze světového šampionátu Itala Davide di Veroliho.

Show kordistů tak vyvrcholila bez české účasti. Finále skončilo ovacemi, dychtivé francouzské publikum nemohlo slavit zlato svého miláčka Yannicka Borela. Nicméně obdivný potlesk všech patřil o hlavu menšímu Japonci Koki Kanovi.

"Francouzi tomu rozumí, vědí, jak fandit. Dneska jsem slyšel, jak během zápasu zpívají francouzskou hymnu. Takových zážitků mám za celou sportovní kariéru málo," řekl dvaačtyřicetiletý Beran.

Medaile? Je to možné

Čeští kordisté věří, že jejich čas v Grand Palais ještě nastane. V pátek vlétnou odhodláni do soutěže pro osm nejlepších týmů světa. Cesta k medaili povede přes dvě vítězství, na startu ovšem číhají velmi silní Italové.

"Bylo strašně důležité, že jsme si mohli osahat halu. Nemohli jsme tam trénovat. Na planších jsme tam byli poprvé a oproti tréninkové hale je to velký rozdíl. I to jsou kousky, které budou v pátek rozhodovat," naznačil Rubeš.

Dalším podstatným faktorem je týmový duch a ten je cítit z party, kam ještě patří jako čtvrtý mušketýr Michal Čupr, na dálku.

"Teď jsme skončili na mistrovství Evropy čtvrtí a skoro jsme si toho nevážili, jak jsme byli zvyklí dělat skvělé výkony ve špičce. Řekli jsme si, že na olympiádě už to musí padnout. Půjdeme do to s náladou, že je to možné," prohlásil Jurka.

V pátek odpoledne a snad i večer se ukáže.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články