Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Bilesová druhým zlatem ve víceboji napodobila Čáslavskou

Simone Bilesová jako třetí gymnastka historie po Larise Latyninové a Věře Čáslavské získala druhé olympijské zlato ve víceboji. Sedmadvacetiletá Američanka vyhrála v Paříži před Brazilkou Rebecou Andradeovou a svou krajankou Sunisou Leeovou a vybojovala šesté olympijské zlato.

Simone Bilesová
zdroj: Reuters autor: Amanda Perobelli

Bilesová v jednom z nejočekávanějších soubojů pařížských her dostala od rozhodčích 59,131 bodu a vrátila se na nejvyšší stupeň po nevydařeném Tokiu, kde do finále víceboje kvůli psychickým potížím nenastoupila.

Druhým zlatem ve víceboji navázala na Latyninovou, jež triumfovala v letech 1956 a 1960, a českou legendu Čáslavskou, která sovětskou gymnastku na trůnu vystřídala v letech 1964 a 1968.

Šampionka z Ria de Janeiro 2016 Bilesová jako první ovládla víceboj dvakrát na hrách, jež po sobě nenásledovaly.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vyvrcholení gymnastického víceboje žen
Dostupnost videa skončí: 04.08.2024 21:24

Stříbro obhájila Andradeová, která na svou velkou rivalku ztratila více než bod (57,932). Bronzem navázala na zlato z Tokia krajanka Bilesové Leeová (56,465).

"Už nikdy nechci soutěžit s Rebecou. Jsem z toho fakt unavená. Je naprosto fenomenální a stále mi dýchá na záda. Nikdy jsem neměla soupeřku, která by byla tak blízko," ocenila Bilesová brazilskou soupeřku.

Bilesová, jejíž vystoupení si nenechali ujít prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach či členové americké basketbalové reprezentace, vyhrála už nedělní kvalifikaci.

Ve finále po úvodním přeskoku vedla, pak ale udělala chybu na bradlech a přerušená sestava ji stála pokles na průběžnou třetí pozici. V té době vedla Andradeová, Bilesová se však po cvičení na kladině vrátila těsně do čela a na prostných svůj triumf pečetila.

"Bezprostředně poté jsem nemohla uvěřit, že jsem to zvládla. Ano, věděla jsem, že jsem to zvládla, ale myslím, že mi to ještě nedošlo. Možná mi to dojde, až se dostanu do olympijské vesnice," řekla Bilesová. "Jsem nadšená z výkonů, jaké jsem dnes předvedla."

Držitelka 39 medailí z olympijských her a mistrovství světa může v Paříži svůj status nejdekorovanější gymnastky historie ještě upevnit ve finále na nářadích.

O další tři kovy bude Bilesová usilovat na přeskoku, kladině a prostných. "Teď je na čase si to užít, to nejtěžší mám za sebou," řekla s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články