Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Bach nebude usilovat o znovuzvolení a ve funkci prezidenta MOV příští rok skončí

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se nebude ucházet o znovuzvolení a v příštím roce po vypršení druhého funkčního období v roli skončí. Německý funkcionář je v čele organizace od roku 2013. "Nová doba si žádá nové lídry," uvedl sedmdesátiletý Bach.

Thomas Bach
zdroj: ČTK/AP autor: Ariana Cubillos

"Naší organizaci prospěje ze všeho nejlépe změna vedení," řekl na sobotním zasedání MOV Bach, jehož někteří členové požádali, aby ve funkci pokračoval. K tomu by však bylo potřeba upravit olympijskou chartu, která omezuje působení prezidenta na 12 let. "Nová doba si žádá nové lídry," řekl Bach.

Jeho nástupce se bude volit v březnu příštího roku v antické Olympii a ujme se pozice v červnu. Oficiální kandidát na prestižní funkci se ale zatím neobjevil. Spekulovalo se například o šéfovi Světové atletiky Sebastianu Coeovi či Juanu Antoniu Samaranchovi mladším, kteří ale svůj zájem veřejně nepotvrdili.

O možnosti Bachova pokračování i po vypršení dvanáctiletého mandátu se začalo spekulovat na zasedání MOV loni v říjnu v Bombaji, kde ho k tomu vyzvali zástupci některých jihoamerických a afrických zemí. "Tyto diskuze mě velmi ohromily a zahřály mě u srdce," uvedl Bach.

Své oznámení o budoucnosti odkládal olympijský vítěz v šermu z roku 1976 až do závěru Her v Paříži, které skončí v neděli. Vyhověl tak doporučení etické komise MOV, aby případným oznámením o pokračování nezastínil průběh olympiády a neovlivnil možnou volební kampaň.

Bach, který se stal členem olympijského výboru v roce 1991, šéfoval MOV podle agentury Reuters železnou rukou prakticky bez opozice. Mimo jiné zavedl reformy, které umožnily rychlejší zařazení nových sportů do olympijského programu a zjednodušily proces pro uchazeče o pořádání Her.

Mezinárodní olympijský výbor zanechá Bach ve velmi dobré finanční situaci. MOV má pro období 2025 až 2028 zajištěny příjmy ve výši 7,3 miliardy dolarů (169 miliard korun) a už nyní 6,2 miliardy dolarů (143 miliard korun) pro roky 2029 až 2032.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články