Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Američanky narazí v semifinále na Australanky, Belgičanky se střetnou s Francouzkami

Stále za osmým titulem za sebou směřují basketbalistky USA, které postoupily do semifinále po výhře nad Nigérií 88:74. Premiérově mezi nejlepší čtyři týmy Belgičanky po vítězství nad Španělskem 79:66 a o finále se utkají v pátek s Francií. Domácí družstvo si poradilo s Německem 84:71 a ze čtvrtfinále prošlo hladce. Čtvrtými semifinalistkami jsou Australanky, které ve čtvrtfinále porazily soupeřky ze Srbska 85:67, které narazí právě na Američanky. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam čtvrtfinále basketbalistek Srbsko – Austrálie
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 11:00

Favorizované Američanky pokračují na turnaji bez zaváhání a připsaly si na OH 59. vítězství za sebou. Naposledy prohrály v semifinále 1992 v Barceloně.

Proti Nigérii byla hlavní hvězdou A'ja Wilsonová, která zaznamenala double double za 20 bodů a 11 doskoků. V nigerijském dresu se nejvíce dařilo Promise Amukamaraové, která nastřílela 19 bodů. Američanky si vypracovaly až třicetibodový náskok a až v závěru dovolily soupeřkám přiblížit se na konečný čtrnáctibodový rozdíl.

Poprvé od roku Athén 2004 se neobjevila v základní sestavě dvaačtyřicetiletá Diana Taurasiová, která usiluje o rekordní, šesté olympijské zlato.

Hlavními oporami Belgičanek, které vylepší tři roky staré sedmé místo z Tokia, byly pivotka Emma Meessemanová s 19 body a devíti doskoky a Kyara Linskensová. Ta měla stejně bodů a jen o doskok méně. Úřadujícím vicemistryním Evropy Španělkám nepomohlo ani 21 bodů Megan Gustafsonové. Turnaj skončil i pro hráčky USK Praha Maite Cazorlaovou a Maríu Condeovou. Cazorlaová zaznamenala 13 bodů, Condeová čtyři. Španělky vypadly pod pěti kruhy ve čtvrtfinále podruhé za sebou.

Obhájkyně bronzových medailí Francouzky se dostaly do olympijského semifinále počtvrté za sebou. Proti Němkám, které pod pěti kruhy debutovaly, je táhla rozehrávačka Marine Johannesová, jež nastřílela 24 bodů. Její spoluhráčka Valériane Ayayiová, která působí v USK Praha, přidala devět bodů. Soupeřkám nepomohl ani double double bývalé hráčky USK Praha Nyary Saballyové, jež nasbírala 20 bodů a 13 doskoků. Němky odehrály zápas v sedmi.

Australanky na předchozích dvou Hrách čtvrtfinále nezvládly – v roce 2016 právě se Srbkami – a skončila jejich série pěti medailových umístění. Bronzový tým z předloňského mistrovství světa v Paříži po úvodní nečekané porážce od Nigérie vyhrál potřetí za sebou a zápas od začátku kontroloval. Jeho nejlepší střelkyní byla Alanna Smithová s 22 body, k tomu přidala i 13 doskoků. Čtyřmi body přispěla k postupu i opora USK Praha Ezi Magbegorová.

Třiačtyřicetiletá Lauren Jacksonová, která usiluje o pátou olympijskou medaili po třech stříbrech a bronzu, zůstala podruhé za sebou jen na lavičce. Exmistryně Evropy Srbky nenavážou na čtvrté místo z minulých Her v Tokiu a třetí z Ria de Janeiro. Nepomohlo jim ani 17 bodů Jovany Nogičové.

S Nigérií by se mohly Australanky znovu potkat v semifinále, to by ale historicky první africký tým v ženské i mužské kategorii, který kdy postoupil do čtvrtfinále OH, musel ve druhém čtvrtfinále ukončit dlouholetou neporazitelnost výběru USA. Američanky vyhrály pod pěti kruhy už 58 zápasů za sebou a usilují o osmé zlato v řadě.

Výsledky basketbalu žen na OH v Paříži

Ženy – čtvrtfinále:

Austrálie – Srbsko 85:67 (26:19, 48:32, 72:48), Belgie – Španělsko 79:66 (26:26, 48:37, 67:49), Francie  Německo 84:71 (23:19, 45:33, 66:49), USA  Nigérie 88:74 (26:17, 52:33, 76:48).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články