Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Americké basketbalistky měly namále, přesto slaví osmé zlato v řadě. Bronz putuje do Austrálie

Nejtěsnějším možným výsledkem 67:66 uhájily americké basketbalistky svoji zlatou olympijskou neporazitelnost. I přes dramatickou koncovku tým trenérky Cheryl Reeveové proplul turnajem bez ztráty jediného utkání a napodobil své mužské kolegy. Francie tak opět zbylo hořké stříbro. Australanky v zápase o bronz porazily Belgičanky 84:81 a zopakovaly výsledek z doby před 12 lety. Mistryně Evropy z Belgie končí na Hrách v Paříži těsně pod medailovými stupni vítězek.

Radost amerických basketbalistek po zisku osmé zlaté medaile v řadě
zdroj: Reuters autor: Evelyn Hockstein

Američanky prodloužily pod pěti kruhy neporazitelnost na 61 zápasů. Naposledy prohrály v semifinále v Barceloně 1992. Dvaačtyřicetiletá Diana Taurasiová, která do utkání nezasáhla, získala jako první basketbalistka na olympijských hrách šesté zlato.

"Je to úžasné. Podařilo se nám vybudovat opravdovou dynastii. Jsem hrdá, jakou odolnost jsme ukázaly. Mohlo nám to několikrát uniknout, ale nakonec jsme to zvládly," řekla Wilsonová.

Jedenáctinásobné mistryně světa z USA vyhrály první čtvrtinu o šest bodů, ve druhé desetiminutovce se ale začaly pod košem soupeřek hůře prosazovat a Francouzky srovnaly. Fanoušky v hale Bercy potěšila i trefa Marine Fauthouxové takřka z půlky hřiště na 23:23. Američanky měly v prvním poločase 13 ztrát.

Na začátku druhé půle jim navíc Francouzky odskočily a dostaly se do desetibodového vedení 35:25. Teprve poté favoritky zlepšily obranu, začaly hrát týmověji a manko smazaly.

Utkání rozhodla dramatická koncovka. Američanky získaly po dvou trestných hodech Kelsey Plumové jedenáct sekund před koncem vedení 65:61. Domácí ale udržela ve hře trojka Williamsové. Následoval další faul, po němž proměnila klíčové dva trestné hody Kahleah Copperová.

Francii ale stačily i tři sekundy na závěrečnou střelu. Williamsová ji znovu proměnila, jenže při ní přešlápla čáru oblouku a dvoubodový koš na vyrovnání nestačil. Dosud nejtěsnějším rozdílem vyhrály Američanky olympijské finále v Soulu 1988 proti Jugoslávii, kdy zvítězily 77:70.

Francouzky získaly třetí olympijskou medaili v historii a skončily druhé stejně jako v Londýně 2012. Vylepšily také tři roky starý bronz z Tokia. "Hráček je mi líto, protože dva měsíce bojovaly a tvrdě pracovaly. Bylo to pozoruhodné, co dnes ukázaly. Smekám před tímto týmem. Daly do toho hrozně moc a nakonec rozhodly maličkosti. Tak už to ale ve sportu chodí," řekl francouzský trenér Jean-Aime Toupane.

Nejlepší hráčkou amerického výběru ve finále byla A'ja Wilsonová, která zaznamenala double double za 21 bodů a 13 doskoků. Francouzkám k premiérovému zlatu nepomohlo ani 19 bodů Gabby Williamsové, která při závěrečné trefě s klaksonem přešlápla a zapsala jen dva body místo tří, které by utkání poslaly do prodloužení. Valériane Ayayiová z USK Praha nastřílela devět bodů.

Australanky slaví olympijský bronz z basketbalu
zdroj: REUTERS autor: Brian Snyder

Austrálie se po 12ti letech dočkala stupínku vítězek

Australanky vybojovaly pod pěti kruhy šesté medaile v historii. Bronz braly potřetí, když napodobily umístění z Londýna 2012 a Atlanty 1996. V letech 2000, 2004 a 2008 získaly stříbro. Vedle Magbegorové se dařilo i její spoluhráčce Alanně Smithové, která měla také double double za 13 bodů a 12 doskoků. Pátou olympijskou medaili získala třiačtyřicetiletá Lauren Jacksonová, která ale do utkání nezasáhla.

"Pět z pěti. Letos jsem sice byla na vedlejší koleji, ale holky jsem moc podporovala. Byla to jedna z mých nejoblíbenějších olympiád," řekla Jacksonová a ocenila Magbegorovou. "Věděla přesně, co má dělat. Bylo úžasné ji sledovat. Byla úžasná, naprosto úžasná," doplnila dvojnásobná vítězka WNBA.

Belgičanky, kterým nepomohlo ani 23 bodů hvězdy Emmy Meessemanové, zaznamenaly navzdory porážce nejlepší olympijský výsledek v historii. Pod pěti kruhy startovaly podruhé, před třemi lety v Tokiu skončily sedmé.

Australanky měly i přes vyrovnaný průběh k vítězství blíž. Ve třetí čtvrtině získaly vedení 52:42, Belgičanky ale dokázaly ještě ve stejné části vývoj otočit. O vítězství bronzových medailistek předloňského mistrovství světa rozhodl až závěr. Australanky nejprve získaly po sedmi bodech za sebou náskok 76:69, a přestože se Belgičanky ještě přiblížily na rozdíl tří bodů, v koncovce se jim už vyrovnat nepodařilo.

Výsledky basketbalu žen na OH v Paříži

Ženy:

Finále: USA – Francie 67:66 (15:9, 25:25, 45:43)

Nejvíce bodů: Wilsonová 21, Plumová a Copperová po 12 – Williamsová 19, Ayayiová a Johannesová po 9

O 3. místo: Austrálie  Belgie 85:81 (20:19, 37:36, 60:61)

Nejvíce bodů: Magbegorová 30, Whitcombová 14, Smithová 13  Vanloová 26, Meessemanová 23, Delaereová 15.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články