Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Omarov cílí v olympijské Paříži na zlato. Má na to, věří jeho trenér

Celých čtrnáct let trvalo, než se český zápasník Artur Omarov dočkal velké medaile. Letos nejprve získal bronz na mistrovství Evropy a nyní k ní v září v Bělehradu přidal další ze stejného kovu, ale mnohem cennější. Současně si totiž zajistil účast pod pěti kruhy v Paříži.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Úspěch Artura Omarova na MS

Posledním českým medailistou z MS byl v roce 2007 Marek Švec, i on tehdy získal bronz. Omarov čekal celou generaci na to, až se zase poštěstí přivézt nějakou medaili. Spolu s bronzovou plackou český zápasník v Bělehradě vybojoval i nominaci na olympijské hry.

Jeho ambice do Paříže přitom budou veliké. Jak sám Omarov přiznal, medaile z olympijských her je tou poslední, která mu chybí do sbírky. "Doufám, že si to zlato šetříme na olympiádu," směje se Omarov.

"Už jsem to říkal. Pokud bude Artur v takovém stavu, jako byl na mistrovství světa, tak to vyhraje," dodává trenér Václav Scheiner v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Zápasník Omarov se po návratu do Česka dočkal bouřlivého přivítání

Omarov je rád, že se s koučem spojil. "Potkali jsme se v nejdůležitějším věku i sestavě. Kdybych měl jiného trenéra, už bych asi nezápasil. Mně může navíc trenér důvěřovat, že já ty tréninky neošidím. Vždycky se snažíme najít cestu, takového trenéra já potřebuju. Snaží se mi ve všech ohledech pomoct i naslouchat. Snaží se mě pochopit, někdy jsem poloviční, což trenér vnímá."

"Artur nezmínil to, že na začátku jsme měli maličko nedorozumění, než jsme se pochopili. A možná to bylo dobře. Artur je prostě ve věku, kdy nemůže být stejný přístup jako k sedmnáctiletému sportovci. Musím hledat zkušenosti, které on má," tvrdí Schnerier.

Vyzrálost a zkušenosti uplatnil pětatřicetiletý český zápasník zejména poté, co prohrál čtvrtfinále se světovou jedničkou Arturem Aleksanjanem z Arménie jasně 0:9. "Snažil jsem se změnit trochu i taktiku, která nám nevyšla. Důležité bylo se od té prohry oprostit," říká Omarov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články