Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Olympijští medailisté by si mohli přijít na víc, ministerstvo má nový návrh odměn

Medailisté z olympijských her by za své úspěchy mohli nově získat až 2,5 milionu korun, což by bylo o tři čtvrtě milionu korun víc než doposud. Podle návrhu ministerstva školství by odměny už nevyplácel Český olympijský výbor, ale přímo MŠMT.

Olympijské medaile
zdroj: ČTK/AP

Odměny by narostly po osmi letech. V Riu i v Pchjongčchangu za zlatou medaili vyplatil ČOV sportovcům 1,75 milionu korun, za stříbrnou 875 tisíc korun a za bronz 525 tisíc korun.

"Dosud byly odměny medailistům vypláceny z dotace poskytnuté MŠMT Českému olympijskému výboru. Příslušné dotační řízení tak v případě LOH probíhá asi 9 měsíců předtím, než je zřejmý počet úspěchů a od toho se odvíjející celková výše odměn. Je tedy nelogické, aby odměny byly součástí dotačního řízení v době, kdy jejich výši nelze vůbec odhadnout," odůvodnilo svůj návrh MŠMT. Pravidla mají zůstat stejná, konkrétní částky za jednotlivá medailová umístění ale zatím ministerstvo neurčilo.

Pro ČOV je zásadní, aby sportovci své odměny dostali, změna ve vyplácení pro olympijský výbor tak zásadní není. "V rámci rozpočtu ČOV by částka na odměny logicky ubyla, nicméně vzhledem k tomu, že má jasné a předem dané využití, celkové hospodaření ČOV to nijak neovlivní. Pokud je bude rozdělovat přímo MŠMT ČR, nevidíme v tom zásadní rozdíl. Podstatné je, že sportovci a jejich týmy dostanou odměny," řekla mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

MŠMT nepředpokládá, že by kvůli navýšení odměn muselo žádat o navýšení rozpočtu. Vláda a ostatní ministerstva se k návrhu budou vyjadřovat do 23. dubna.

Odměny za olympijské medaile se v různých státech hodně liší. Mezi ty vůbec nejštědřejší patří Italové, jejichž olympijský vítěz dostal na posledních zimních Hrách 150 tisíc eur na ruku a dalších 30 tisíc ročně po dobu čtyř let. Celkově si tak přišel v přepočtu na téměř sedm milionů korun.

Více než sto tisíc eur měli na OH v Pchjongčchangu za zlato slíbeno Lotyši, Litevci i Bulhaři. Země, které patří v zimních sportech k velmocem, jsou šetrnější. Němci dostali za zlato dvacet tisíc eur. Američanům na posledních olympijských hrách vzrostla odměna oproti Soči o padesát procent na 37 500 dolarů. Naproti tomu třeba Švédové tradičně dostávají jen maskoty her.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články