Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Olympijský rok ve znamení Zátopka. Jeho kresba ozdobí oblečení v Riu

Praha – Po inspiracích Františkem Kupkou nebo Alfonsem Muchou je tu legendární český vytrvalec. Oblečení českých sportovců na letních olympijských hrách v Riu de Janeiro bude zdobit kresba Emila Zátopka. Český olympijský výbor se osobností čtyřnásobného olympijského vítěze inspiroval pro celou řadu aktivit v příštím roce.

Dana Zátopková a výtvarník Milan Jaroš
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Jsem moc ráda, že se s Emilovým životem a jeho sportovními úspěchy může seznámit další generace," řekla Zátopkova manželka Dana, olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952. Když se dozvěděla, že slavný vytrvalec bude inspirací pro nadcházející olympijský rok, byla překvapená. "To jsem se divila," přiznala třiadevadesátiletá Zátopková.

Zátopkova kresba se objeví na oblečení sportovců a dostane se do loga ČOV. V minulých dnech vyšel běžcův životopis z pera Pavla Kosatíka a režisér David Ondříček připravuje o Zátopkovi jak dokument, který by se měl v České televizi objevit vpředvečer olympijských her, tak i hraný film v hlavních rolích s Marthou Issovou a Václavem Neužilem.

"Hledali jsme osobnost, která by v této výjimečné olympijské sezoně spojila vrcholové, amatérské i neorganizované sportovce a je schopna oslovit širokou veřejnost i odborníky," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Zátopek, jenž zvítězil na OH v Londýně 1948 v běhu na 10 km a čtyři roky nato v Helsinkách na tratích 5 a 10 km a v maratonu, občas k podpisu přikreslil postavičky sebe a své ženy. Jeho autoportrét do loga upravil akademický malíř Milan Jaroš. "Změnil jsem jediné - výraz v panáčkově tváři. Původně se totiž nesmál," uvedl Jaroš. "Na tom se nedalo nic pokazit," řekla Zátopková při prvním pohledu na motiv. "Má nos mezi očima a vypadá to jako běžec. Je to hezký motiv a vypadá to dobře," hodnotila.

Školáci se o atletické legendě dozvědí v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj a za úkol budou mimo jiné mít běžce nakreslit. Vybraná dílka budou doprovázet výpravu do Ria. "Je to úžasná myšlenka. Děti si uvědomí, jaký byl Zátopek sportovec, ale hlavně zjistí, jak o tom
přemýšlel," řekl kajakář Vavřinec Hradilek, stříbrný medailista z Londýna 2012.

Jiří Kejval: "V minulosti sport vzdával holt umělcům a nechávali jsme se inspirovat umělci. Nyní se naopak umělci inspirují sportovcem."

Loni na zimní olympiádě v Soči měli Češi oblečení v barvách státní vlajky se vzorem inspirovaným první československou poštovní známkou z dílny malíře Alfonse Muchy. Na letních hrách v Londýně 2012 měly stejnokroje design z motivu obrazu Františka Kupky Amorfa – Dvoubarevná fuga. Z této kolekce nejvíce zaujaly holínky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články