Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Olympijské hry zůstanou v České televizi až do roku 2032

Vysílání z olympijských her zůstane až do roku 2032 na obrazovkách České televize. Vysílací práva získala od Mezinárodního olympijského výboru Evropská vysílací unie, jejímž členem je i ČT. Získaná práva platí pro zimní olympijské hry v Miláně a v Cortině d´Ampezzo v roce 2026, hry XXXIV. olympiády v Los Angeles, zimní olympijské hry v roce 2030 a letní olympijské hry v roce 2032, které bude hostit Brisbane. Vysílací práva se vztahují rovněž na olympijské hry mládeže.

zdroj: ČTK/ZUMA autor: Stanislav Kogiku

"V roli viceprezidenta Evropské vysílací unie mám v gesci právě oblast sportu. Jednání s Mezinárodním olympijským výborem o právech na další čtyři olympijské cykly byla velmi náročná, dlouhá a komplexní. Důležitým faktorem při vyjednávání byla schopnost Evropské vysílací unie nabídnout divákům hry nejen prostřednictvím širokého televizního porytí, ale také na digitálních platformách," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

"Vývoj na trhu sportovních práv jasně ukazuje, jak zásadní je, že je Česká televize členem Evropské vysílací unie. Díky tomu můžeme našim divákům garantovat přenosy z největších sportovních svátků planety ve volném šíření až do roku 2032," dodává Dvořák.

Kromě Evropské vysílací unie získala práva také společnost Warner Bros. Discovery, která společně a EBU předložila Mezinárodnímu olympijskému výboru nabídku souhrnně pro devětačtyřicet zemí Evropy.

"Vysílání České televize je pro nás naprosto zásadní pro prezentaci olympijských her a českých sportovců. Pro všechny sportovní fanoušky je vynikající zpráva, že budou moci sledovat následující čtvery hry opět v plném rozsahu s českou stopou, kterou Česká televize ve svém vysílání vždy zdůrazňuje," vysvětluje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Česká, resp. Československá televize vysílala první olympijské hry v roce 1956. Od roku 1960 až do letních olympijských her v Riu de Janeiro v roce 2016 nabízela divákům vždy kompletní olympijský program.

"Mohu slíbit, že se i v dalších letech budeme soustředit na vystoupení českých sportovců, tedy na to, co by žádný zahraniční vysílatel garantovat nemohl," konstatuje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

"I v době, kdy byla exkluzivním vlastníkem práv společnost Discovery, tedy v olympijských cyklech let 2018 až 2024, se nám vždy podařilo vyjednat vysílání v rámci sublicence, díky které mohli diváci na programu ČT sport, tedy ve volném šíření, sledovat vše podstatné, a to včetně startů českých olympioniků," doplňuje Ponikelský.

Díky nově uzavřené smlouvě bude Evropská vysílací unie od roku 2026 vlastnit volně vysílaná práva na televizní a digitální platformy.

Každý její člen tak bude moct nabídnout z Her nejen živé vysílání prostřednictvím televizního či rozhlasového šíření, ale také zpravodajství přes web, aplikace a platformy sociálních médií.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články