Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Olympijská nadace udělala třem dětem Vánoce šťastnější

Brno – Předčasné vánoční dárky rozdala třem mladým sportovcům Česká olympijská nadace. První mladí sportovci, kterým ve sportování brání nedostatek peněz, dostali dohromady 30 tisíc korun. Nový projekt má ukázat, že sport je pro všechny. Jako první to pocítili bratři Láníčkovi z Brna.

Mirka Knapková předává peníze od České olympijské nadace
zdroj: ČT24

Šestnáctiletý Josef a čtrnáctiletý Marek z Brna závodně běhají. Starší z bratrů hrál i fotbal, jenže musel přestat, protože rodina neměla peníze na soustředění. Pak chtěl hrát florbal, ale neměl na vybavení. O chlapce se totiž stará jen matka, která je v invalidním důchodu. "Když člověk chce, aby domácnost fungovala, tak mu na tyto aktivity nezůstávají finance," uvedla Marie Láníčková.

Marie Láníčková, matka obdarovaných dětí:

"Drobné úspěchy, a obzvláště úspěchy dětí, všechno smažou a nesou dále životem."

Právě ona poslala žádost do České olympijské nadace. Ta následně rozhodla, že si bratři podporu zaslouží. Každý od nadace dostal 10 tisíc. "Pomůže to určitě dost, budeme si moct zaplatit trenéra," uvedl starší z bratrů. "Peníze půjdou na běžecké boty," doplnil ho Marek.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Ley Surovcové a Barbory Lukšů - olympijská nadace nadělovala

Vánoční dárek předali mladým nadějím zlatí olympionici Mirka Knapková a Jiři Daler. "Běhají velmi dobře, brněnský pohár i další závody," podotkl Daler.

Je to jen začátek

Nadaci podporuje dvacítka vítězných olympioniků, kteří do projektu vložili 150 tisíc korun. Nedávno se také za další milion podařila vydražit česká olympijská zeď z Londýna. "Z obyčejného kluka může být výborný fotbalista, když mu dáte kopačky," řekla stříbrná olympionička z Londýna Andrea Hlaváčková.

Sportovci také vybírají, kdo peníze dostane. Šanci mají děti ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů. "Sport má sociální funkci. Jsou také sociálně vyčleňovaní z kolektivu a to je špatně," je přesvědčen předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Kromě dvou bratrů dostal dnes dárek také jeden mladý fotbalista. Nadace by tak ročně chtěla pomoct až stovce dětí.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články