Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Olympiáda je za dveřmi, Rio však stále všechny obavy nerozptýlilo

Rio de Janeiro – Olympijské hry začnou ve druhém největším brazilském městě za čtvrt roku, stále však budí připravenost města na akci celosvětového významu řadu otázek. Sportoviště se zatím relativně daří dokončovat tak, jak bude za sto dní třeba, obavy sportovců, funkcionářů a fanoušků ze zdravotní situace ve městě nebo ze stavu a řešení dopravy ve více jak šestimilionové aglomeraci ovšem organizátoři rozptylují jen pomalu. 

Nejdříve ty dobré zprávy. Olympijská vesnice je již dokončená a ti, kdo již měli možnost si ji prohlédnout, nešetří slovy chvály. "Je to jedna z nejhezčích," tvrdí třeba sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. I zde ale naráží na poněkud nestandardní problémy.

"Chtějí po nás informace, které nemám, sami nám dávají informací málo. Rozhodně to je větší dobrodružství, než kdyby se to dělalo v Německu. Ale to jsme věděli, zvládneme to," ujistil Doktor. Čeští sportovci budou bydlet opět strategicky nedaleko jídelny a transportního uzlu. "Nyní řešíme už pouze detaily ve smyslu vybavení a dopravy," uvedl Doktor.

Prakticky dokončená jsou i sportoviště. Tedy krom velodromu, jehož výstavba má značné zpoždění a zrušeny na něm musely být i testovací závody. Dráhaři se na něj podívají až na konci června. Češi, kteří mají jistou účast v keirinu a sprintu mužů, tam nejspíš ani nepojedou.

Čeští sportovci jsou zatím povětšinou rozpačití

Někteří čeští sportovci nejsou spokojeni ani s téměř hotovými areály, které se testují. Kritikou nešetřila například plavkyně Barbora Závadová, která si bazén vyzkoušela jako jedna z prvních. "Bylo tam velké vedro, kolem pětatřiceti, a i když bude v době olympiády jejich zima, tak tam bude maximálně o pět stupňů méně. Nejvíc vadilo dusno, klasické tropy. A jak se tam pořád pracuje, tak tam poletuje i hodně prachu. První den v rozplavávacím bazénu už potom nebylo vidět na dno," podělila se Závadová o první dojmy.

Nespokojený byl také střelec David Kostelecký, který si olympijskou střelnici vyzkoušel během SP. "Jirka (Lipták) střílel rundu, když se zařízení na střelnici pokazilo, a stál tam v poledne 55 minut, což není sranda," upozornil Kostelecký. "Je dobře, že jsme tam jeli, abychom to viděli. Nebudeme si to vyčítat, udělali jsme pro to maximum. Ale dojedu tam ještě jednou a už mě tam nikdo nikdy neuvidí," řekl.

Ideální není ani doprava. "Já naštěstí bydlela blízko. Patnáct minut pěšky a patnáct minut autobusem. Když jsem věděla, že pojedu dlouho, šla jsem pěšky," prohlásila Závadová. "Ale neumím si představit, jak to tam bude při olympiádě, když jsem jela teď hodinu a půl do centra," řekla.

Při přípravě Her docházelo ke smrtelným nehodám

Oproti původním zprávám by měla být dokončena nová trasa metra na Copacabanu, což je klíčové pro dopravu. Vláda schválila další obří investici, aby stavba byla do začátku her 5. srpna hotová. Nezbývá než doufat, že stavba podzemní dráhy nemá nic společného s fušery, kteří projektovali a stavěli novou visutou cyklostezku na pobřeží. Ta nedávno nevydržela vlnobití, její zřícení si vyžádalo dva lidské životy.

Lidé umírali i přímo v souvislosti s výstavbou olympijské infrastruktury, od roku 2013 při ní zahynulo jedenáct lidí. K tragédiím docházelo jak při stavbě sportovišť, tak i u budování infrastruktury. Jen při prodloužení trasy metra zahynuli tři lidé, ke dvěma úmrtím došlo v Olympijském parku.

Velké potíže mají v Riu i s bojem proti viru zika, který ohrožuje zejména těhotné ženy a jejich potomky. Po celém světě se epidemie týká více než 60 zemí a Brazílie je epicentrem. Dobrou zprávou může být skutečnost, že v Jižní Americe nastává období sucha a aktivita komárů se snižuje. Organizátoři ujišťují, že budou denně kontrolovat sportoviště i vesnici.

Další otazníky vzbuzuje čistota vody v zátokách a při pobřeží Ria, bezpečnostní situace nebo korupce prorůstající státní aparát až do nejvyšších pater. Organizátoři a politici tedy mají v příštích sto dnech co dělat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články