Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Je super přiblížit dětem olympijskou atmosféru, říká Erbanová. Co plánuje dál?

Olympiáda dětí a mládeže v Liberci byla v nedělní odpoledne slavnostně zahájena a každý kraj měl při zahájení svého vlajkonoše. V případě Královéhradeckého kraje to byla úspěšná bývalá rychlobruslařka Karolína Erbanová. "Na davové věci moc nejsem, ale musím říci, že v tomto menším provedení jsem si to opravdu užila," povídala.

Karolína Erbanová při nástupu na Olympiádě dětí a mládeže
zdroj: ODM

Jak se vám naskytla možnost dělat vlajkonošku Královéhradeckého kraje?

Byla to trochu zvláštní cesta. Osobně pocházím z Vrchlabí a původně jsem chodila na základní školu na náměstí Míru. Přes našeho hlavního tělocvikáře Tomáše Kulhánka, který se k tomu dostal, jsme se spojili s krajem, já osobně se pak s panem Záviským domlouvala jenom po telefonu. Šlo to tedy přes moji základní školu ve Vrchlabí.

Jaký je to rozdíl, být jako vlajkonoš na Olympiádě dětí a mládeže, oproti tomu, jít jako sportovec na olympijských hrách v průvodu?

Říkala jsem Michalu Krčmářovi (vlajkonoš Pardubického kraje – pozn. aut.), že když jsme na olympiádě tu šanci nedostali, protože se na to "stojí fronta", tak alespoň tady se nám povedlo zamávat si s vlajkou a bylo to fajn.

Nechybí vám tyto průvody a slavnosti po ukončení kariéry?

Na olympiádě jsem byla třikrát, na zahájení ale jenom jednou. Na zbývajících dvou jsem se věnovala spíše přípravě na závody a vynechala jsem to zahájení. Na davové věci moc nejsem, ale musím říci, že v tomto menším provedení jsem si to opravdu užila.

Byli členové výpravy na ploše z vaší přítomnosti nervózní, nebo se snažili konverzovat a uvolnit se?

Měli jsme tam pár fotek a z mé základní školy tam byla jedna zástupkyně, takže se mi povedlo najít známou tvář.

Nevím, zda během vašich let existoval nějaký podobný projekt, jak celou tuto olympiádu vnímáte?

Nikdy jsem se podobné akce nezúčastnila, což byla škoda. Myslím si ale, že je super přiblížit dětem atmosféru olympijských her. Celá země poměří mezi sebou své síly a my všichni doufáme, že z dětí vzejdou sportovci světové úrovně.

Povede se vám navštívit nějaké klání a budete svůj kraj na severu Čech sledovat osobně?

Osobně nikoli, ale zjistila jsem, že Česká televize toho bude hodně vysílat, takže se určitě budu dívat a doufat, že naši svěřenci zazáří.

Co z letních sportů provozujete nejraději a na jaký sport se nejraději díváte v televizi?

Nejraději mám horské kolo, v televizi sleduji spíše kolektivní zimní sporty. V létě se ale nevyhýbám ani fotbalu, basketbalu a volejbalu.

Kariéru jste již ukončila, udržujete si kondici, poznáváte nová místa, ať už v Evropě nebo Česku. Co plánujete dál?

Po Evropě jsem se nacestovala už hodně, takže jsem ráda za naše krkonošské kopce. Kondici si nicméně udržuji, někam se ale ještě vrhnu, nejspíše to bude k florbalu nebo hokeji.

Zdroj
odm.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články