Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Cogan v Liberci září. Velký příslib českého plavání vybojoval na olympiádě čtyři zlata

Mikuláš Rudolf Cogan potvrzuje, že patří mezi největší talenty tuzemského plavání. Čtrnáctiletý sportovec ze čtyř závodů na Olympiádě dětí a mládeže vybojoval čtyři zlaté medaile. Jeho cíl? Další dvě zlata. "Dvě třetiny už máme za sebou," řekl Coganův trenér Michal Řeháček.

Plavec Mikuláš Rudolf Cogan
zdroj: Olympic.cz

Cogan o sobě dal vědět už před dvěma lety na mládežnické olympiádě v Brně. Student novopackého gymnázia nebyl daleko od toho, aby získal ve všech šesti disciplínách, kde startoval, zlatou medaili. Na stometrové trati tehdy zaostal jen za Štěpánem Palatou.

Nejvíce byla touha po zlatu letos ohrožena na 200 metrech motýlkem, kde Cogan nezachytil start a zpočátku ztrácel. Mohutným finišem se však dostal před průběžně vedoucího Jana Valečku. Rozdíl mezi nimi v cíli činil dvě desetiny sekundy. "Závod byl trochu o štěstí," přiznal Cogan.

Největší úspěch v kariéře si připsal na domácím mistrovství republiky 2017 ve Zlíně, kde během dvou dní vyhrál deset zlatých medailí. I díky tomuto úspěchu obdržel ocenění Zlatý oříšek. Tuto cenu dostane každý, kdo vytvoří v jakémkoliv oboru něco mimořádného.

S úspěchy ale přichází i tlak, což Cogan cítí, hlavně ohledně rekordů v žákovských kategoriích. "Je to určitě trochu stres. Jeden můj rekord už překonal Jakub Krischke a nevím, zda tento rok ještě nějaký vytvořím," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, olympic.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články