Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympiáda bez českého badmintonu? To snad ne, věří Tomalová a Ludík

Také český badminton doufá v olympijskou účast. Nejblíže k místu v Tokiu mají Kateřina Tomalová a Milan Ludík. Čeští zástupci tohoto sportu nechyběli na Hrách od Pekingu 2008.

Je nám líto, video expirovalo.
Český badminton doufá ve dvě místa pro OH

"Vím, jaké jsou to nervy a jak je to náročné. Věřím, že to někomu vyjde. Českému badmintonu by to moc pomohlo," řekl někdejší nejlepší český hráč Petr Koukal, který je od loňska předsedou badmintonového svazu.

Právě Koukal s Kristinou Gavnholt Ludíkovou v roce 2008 ukončili šestnáctileté čekání tuzemských badmintonistů na olympijský start. Oba se poté kvalifikovali rovněž na londýnské hry v roce 2012 a do Ria de Janeiro 2016.

Koukal se dvakrát dostal do olympijského turnaje na poslední chvíli a to samé nejspíše čeká Čechy i letos. Tomalová i Ludík jsou v redukovaném pořadí světového žebříčku pod čarou a zlepšit se musí do poloviny května.

"Postup je výkonnostně určitě reálný. Bude to boj až do konce. Pokusím se hrát jakýkoliv turnaj, který půjde. Zkusím letět i do Asie," plánuje Tomalová, aktuálně 125. hráčka světa, která bojuje o kvalifikaci i s krajankou Terezou Švabíkovou (128.). Česko totiž může v obou kategoriích získat maximálně jedno místo.

Desetileté úsilí by chtěl v olympijskou účast proměnit Ludík. Podobně jako ženám mu chybí málo. "Naposledy se mi to o kousek nepovedlo, tak věřím, že teď se to o kousek povede," řekl Ludík, který by rád navázal na tři starty pod pěti kruhy své sestry. "Abych nesl naše jméno na čtvrtou olympiádu v řadě."

K úspěšné kvalifikaci by badmintonistům mohlo pomoci i březnové mezinárodní mistrovství České republiky. Turnaj kategorie International Series v Brně by se měl hrát od 18. do 21. března a mezinárodní federace BWF ho zařadila mezi 17 akcí, na nichž bude možné získat body do žebříčku rozhodujícího pro start v Tokiu.

Šéf svazu Koukal doufá, že se případně podaří pro akci získat i výjimku, kdyby byla nadále špatná koronavirová situace. "Řešíme to, radíme se, kde můžeme a chodí doporučení i ze světové a evropské federace," uvedl Koukal.

Důležité pro start na olympiádě bude mistrovství Evropy, které je v plánu v Kyjevě na přelomu dubna a května. "Každé kolo tam bude hodně dobré, protože evropský šampionát je bodově vysoce ohodnocen," konstatoval Ludík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články