Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

OH v Tokiu ano, nebo ne? Skateboardová komunita nemá jasno

Tokio – Pořadatelé olympijských her v Tokiu 2020 zařadili mezi sporty, které by chtěli dostat do jejich programu, i skateboarding. Ovšem rekce skateboardové komunity není vůbec jednotná. Zatímco některé hvězdy jako Shaun White tento krok podporují, pro řadu dalších je spojení olympijských her a skateboardového světa nemyslitelné.

Je nám líto, video expirovalo.
Skateboardisté jsou v pohledu na OH roztříštění

Pokud se ze skateboardingu stane olympijský sport, změní to jeho komunitu. To je obava skateboardistů, kteří nechtějí, aby se jejich sport na hrách v roce 2020 objevil. V Tokiu už proto dokonce vznikla petice, která obsahuje téměř šest tisíc podpisů. Mezinárodní olympijský výbor však jejich postoj nechápe.

"Myslím, že moc nechápou, o co tu vlastně jde. Vím o obrovské podpoře jak mezinárodních, tak japonských skateboardistů, pod kterými se buduje nová a úplně první oficiální federace, která bude tento sport zastupovat," uvedl místopředseda Mezinárodního olympijského výboru John Coates.

Konečné rozhodnutí o tom, jestli bude skateboarding za pět let na olympiádě, nebo ne, padne ze strany Mezinárodního olympijského výboru příští rok v srpnu.

Tokijští pořadatelé navrhli zařadit do programu Her kromě skateboardingu ještě baseball se softbalem, karate, sportovní lezení a surfing. Z původního širšího výběru se doporučení nedočkaly bowling, bojové umění wu-šu a squash. Celkem může být program rozšířen o 18 medailových disciplín a kapacita účastníků navýšena o 474 sportovců.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články