Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Odstartoval 10. ročník olympiády dětí a mládeže, síly poměří na 4000 sportovců

Oštěpař, vicemistr světa z roku 2017 a stříbrný medailista z her v Tokiu Jakub Vadlejch na Andrově stadionu v Olomouci zapálil olympijský oheň, který slavnostně otevřel 10. letní olympiádu dětí a mládeže. Na největší multisportovní akci u nás se kvalifikovalo 3539 sportovců z celého Česka, až do čtvrtka poměří síly v 73 disciplínách. Připraveny pro ně budou dvě desítky sportovišť, kromě Olomouce budou soutěžit také v Prostějově, Přerově, Uničově, Kojetíně a ve Velké Bystřici. Akci odvysílá živě i ČT sport a ČT sport Plus.

Zahájení 10. ročníku letní olympiády dětí a mládeže
zdroj: ČTK

"Dovolte mi, abych vám pogratuloval, že jste se kvalifikovali až sem. Je to pro každého z vás velký osobní úspěch a odměna pro vaši velkou tréninkovou píli, kterou jste měli," vzkázal při zahajovacím ceremoniálu mladým sportovcům předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Slavnostní zahájení na Andrově stadionu doprovázel nástup všech výprav krajů pod vedením svých vlajkonošů, mezi kterými nechyběli známí sportovci a reprezentanti z olympijských her v Tokiu. Tým z Jihomoravského kraje vedl jako vlajkonoš zlatý střelec Jiří Lipták, Jihočeský kraj veslař Václav Chalupa, vlajky Plzeňského kraje se zhostil bronzový triatlonista ze Sydney Jan Řehula. Kraj Vysočina uvedla na stadionu v roli vlajkonošky atletka Jarmila Kratochvílová. Domácí olomouckou výpravu vedl volejbalový kouč a reprezentant Petr Zapletal.

Je nám líto, video expirovalo.
V Olomouci začala olympiáda dětí a mládeže

Olympiádu dětí a mládeže navštíví během následujících dní také desítky současných či bývalých profesionálních sportovců hlavně z Olomouckého kraje. "Na čtvrteční finále fotbalistů dorazí Karel Poborský a následně vítězům předá medaile. Závodníky na divoké vodě v úterý přijedou podpořit Jiří Prskavec s Lukášem Rohanem. Tenista Jiří Novák bude zase po celou dobu sledovat mladé talenty na kurtech v Prostějově," uvedli pořadatelé.

Olomouc se na účast mladých sportovců připravovala dlouho dopředu. Například vysokoškolští studenti museli zdejší koleje vyklidit kvůli jejich ubytování o zhruba 14 dní dříve. V pondělí se pak pro účastníky i veřejnost otevře Olympijský dům v Pevnosti poznání. Odlesk olympiády zažijí lidé i v dalších městech kraje - například v Přerově budou sportovci usilovat o medaile v badmintonu, střelbě a házené, Kojetín a Prostějov budou žít volejbalem, Velká Bystřice házenou a v Uničově se představí bikros a horská kola.

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Filipa Šumana byl o účast na slavnostním zahájení dětské olympiády velký zájem. Přibližně 2000 vstupenek pro veřejnost bylo prodáno za dva dny od zahájení jejich distribuce. Ceremoniálu se na Andrově stadionu v Olomouci zúčastnilo zhruba 6000 sportovců, jejich rodičů a fanoušků.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články