Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O OH 2020 v Tokiu usiluje 26 nových sportů, favority jsou baseball a softbal

Tokio – Hned 26 sportovních svazů se uchází o zařazení do programu olympijských her 2020. Za hlavního favorita je všeobecně považována společná kandidatura baseballu a softbalu, které jsou v Japonsku mimořádně populární, o představení na tokijských hrách usilují mimo jiné i bowling, florbal, karate, sportovní lezení, squash, sumo, šachy či bojové umění wu-šu.

Grafická podoba olympijského stadionu pro Hry 2020 v Tokiu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Uncredited

Organizační výbor oznámil, že 22. června zveřejní zúžený seznam kandidátů. Finalisté představí v srpnu v Tokiu prezentaci a pořadatelé her pak do konce září doporučí Mezinárodnímu olympijskému výboru vybrané sporty ke schválení. MOV definitivně rozhodne v srpnu 2016 na zasedání před olympijskými hrami v Riu de Janeiro.

Podle nových pravidel MOV se mohou od roku 2020 pořadatelé olympijských her výrazněji podílet na tvorbě programu a zařadit jeden nebo více nových sportů. Vedle baseballu a softbalu, které MOV vyřadil z olympijské rodiny po hrách v Pekingu 2008, tak mohou uspět i bojové sporty, které jsou v regionu populární.

"Budeme se rozhodovat podle tří kritérií, které sporty vybrat. Musí být populární mezi mladými, musí dát hrám spád a musí splnit standardy MOV," řekl výkonný ředitel tokijského organizačního výboru Toširo Muto. Podle něho dostanou přednost sporty, pro které nebude potřeba vybudovat nová sportoviště.

Je nám líto, video expirovalo.
O účast na LOH v Tokiu usiluje 26 nových sportů
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články