Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Nymburk schválil projekt olympijského centra, bude stát 2,5 miliardy

Nymburk – V plánu vybudovat integrované národní olympijské centrum pro přípravu špičkových sportovců město Nymburk znatelně postoupilo. Investici za 2,5 miliardy korun už radnice oficiálně posvětila. V budoucnu by tak ve městě rada přivítala 37 sportovních svazů, které tu najdou zázemí i s veškerým servisem. Nymburku zbývá ještě vyčlenit zhruba 50 milionů korun na výkup pozemků.

Schéma olympijského centra v Nymburku
zdroj: ČT24

V Nymburku se vybudovalo velké sportovní centrum už ve čtyřicátých letech. Areál, který měl pod jednou střechou soustředit mnoho sportovních odvětví, ale postupem času silně chátral a tamější budovy jsou nyní vybydlené. Po velké rekonstrukci se tady otevře olympijské centrum pro vrcholové sportovce. "Je to nesmírně drahé operovat po celé republice desítky a desítky sportovišť pro různé sporty, navíc sporty potřebují jednotné zázemí, což je regenerace, hotel, kryté sportovní prostory," uvedl místopředseda olympijského výboru Jiří Kejval.

Náročný projekt počítá se stržením dosavadních budov a rozpracováním nového areálu do deseti etap. Začít se stavbou se má v roce 2014 a trvat má 7 let. Stát zůstane pouze historická budova sokolovny. Zmizet by měla i hřiště na volejbal, basketbal a tenis, místo kterých je v plánu plavecká hala. Zmizení zaběhlých sportovišť se ale nelíbí místním rekreačním sportovcům. Na své zázemí jsou prý zvyklí už léta. "Je to stejný, jako když na malé vesnici zavřou školu a hospodu, ta vesnice přestane žít. Lidé pak nemají kam chodit, každý se uzavře a totéž by nastalo i tady," obává se předsedkyně místního volejbalového oddílu Jitka Janů.

Město miliardový projekt podporuje, jeho úkolem ale nyní bude vykoupit od soukromých vlastníků asi 11 hektarů pozemků. Z kasy proto musí uvolnit 30 až 50 milionů korun. Pro část zastupitelů je to však z hlediska rozpočtu nepřípustné. "Já si myslím, že nám tohle zatím neumožňuje, byť je to s výhledem nějakých deseti let. Potom tam vidím další problémy, nedostatečně jsme diskutovali otázku životního prostředí," poznamenal zastupitel Miloš Petera.

Olympijský výbor a Český svaz tělesné výchovy počítá při výstavbě centra s finanční podporou ministerstva školství, evropských fondů a také mezinárodních sportovních asociací.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články