Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Na šachové olympiádě se dařilo českým šachistkám lépe než mužům

České šachistky v posledním jedenáctém kole olympiády v Čennaí porazily Švédky a dostaly se do první dvacítky, kde obsadily konečné šestnácté místo. Mužům závěr nevyšel, po remíze se Slovenskem byli klasifikováni jako pětadvacátí.

Je nám líto, video expirovalo.
Na MS se dařilo lépe českým šachistkám než šachistům

Muži v pondělním předposledním kole podlehli Španělsku a bojovali o posun do dvacítky. Proti Slovensku ale nepotvrdili roli žebříčkových favoritů a po remíze 2:2 obsadili jako osmnáctý nasazený tým pětadvacátou pozici.

Nepřiblížili se tak výbornému 12. místu, které obsadili v Batumi před čtyřmi lety při dosud poslední účasti na olympiádě. V roce 2020 se tradiční akce konala kvůli koronavirové pandemii poprvé on-line a Češi se jí nezúčastnili.

"Los byl v posledním kole krutý, v česko-slovenském derby se může stát cokoli. Sice jsme byli papírovými favority, ale v konečném důsledku za remízu můžeme být spíš rádi my. Co se týče celkového umístění, Švýcar (systém nasazování zápasů) je prostě krutý, a když nezvládnete závěr, tak to není ono. A my ho nezvládli," uvedl na facebooku kapitán českého výběru Pavel Šimáček. Jeho svěřenci v Indii uhráli šest výher, dvě remízy a tři porážky.

Poslední dva zápasy naopak vyšly ženám, které v pondělí zdolaly 2,5:1,5 Brazílii a turnaj zakončily vítězstvím 3:1 nad Švédskem. Třiadvacátý nasazený tým díky tomu v posledním kole poskočil z pětadvacátého místa na šestnácté. Česká pětice měla bilanci 6-3-2.

Z vítězství se radovali muži Uzbekistánu a ženy Ukrajiny. Na olympiádě kvůli invazi na Ukrajinu nestartovaly týmy Ruska a Běloruska.

Šachová olympiáda – 11. kolo:

Muži:

Česko - Slovensko 2:2.

Konečné pořadí: 1. Uzbekistán 19, 2. Arménie 19, 3. Indie II 18, ...25. Česko 14.

Ženy:

Česko - Švédsko 3:1.

Konečné pořadí: 1. Ukrajina 18, 2. Gruzie 18, 3. Indie 17, ...16. Česko 15.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články