Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Na olympiádu v Paříži se vrátí Český dům. Festival pak bude u jezera Most

Na olympijských hrách v Paříži bude znovu fungovat Český dům, který měl Český olympijský výbor (ČOV) naposledy na ZOH 2018 v Pchjongčchangu. Na letních Hrách 2021 v Tokiu ani loňské zimní olympiádě v Pekingu to kvůli covidovým opatřením nebylo možné. Objekt bude v parku La Villette stejně jako dalších třináct národních olympijských domů. Olympijská atmosféra bude tradičně i v Česku na Olympijském festivalu. Tentokrát se uskuteční u jezera Most. 

Český dům jako prostor pro české sportovce, zázemí pro české fanoušky na olympiádě i prezentaci České republiky vytvořil ČOV poprvé v roce 2012 na olympijských hrách v Londýně.

Olympijský šampion ve vodním slalomu Jiří Prskavec ho mohl využít při své premiéře pod pěti kruhy v Riu 2016 a v menší formě i na nedávných Evropských hrách v Krakově.

"Vždycky je to místo setkání po závodech. Před závody nás to vůbec nezajímá, ale po nich je to přesně to místo, kde společně oslavíme úspěch a sdílíme zážitky. Na rozdíl od vesnice nikoho nerušíme, což je zásadní. Jsem rád, že máme místo setkání, kde s českým pivem v ruce oslavíme úspěch a případně neúspěch," uvedl.

Detaily o Českém domě v Paříži zveřejní ČOV na podzim. To základní ale Kejval přiblížil už nyní. "Ten park je na půli cesty mezi centrem a Stade de France. Je sám o sobě moc krásný. Bude tam francouzský dům a francouzská televize a fanzóna. Celkem tam bude mít své domy čtrnáct národních olympijských výborů. My jsme byli hned jako první a vybrali jsme si pro nás rozměry přiměřený a moc krásný prostor," uvedl.

Plánují se tam nejen oslavy českých medailí a zázemí pro sportovce. Počítá se s tím, že dům navštíví i zahraniční fanoušci. "Chtěli bychom tam udělat i pěknou reprezentaci České republiky z pohledu naší kultury a gastronomie," poznamenal předseda ČOV.

Olympijskou Paříž považuje za atraktivní i pro ty, kteří nebudou mít vstupenky. Řada Čechů se ale chystá přímo na sportoviště. Do loterie se podle informací organizačního výboru přihlásilo 11 800 zájemců z Česka a 10 000 z nich bylo vylosováno. Kolik vstupenek si zakoupili, není jasné. Aktuálně pořadatelé prodali sedm z deseti milionů vstupenek. Další kolo prodeje začne 27. července.

Hlasy sportovců rok před Hrami

Kristiina Mäki o chystané olympijské kolekci:

"Je tam pro ženy sukně, což mi přijde jako fajn prvek. Jak jsme furt v kalhotách a sportujeme, tak je fajn mít na volný čas něco dámského."

Jiří Prskavec o slavnostním zahájení na Seině:

"Uvidíme, jaký bude program. Kdybych tam měl víc dní do závodu, tak bych se chtěl zúčastnit. Ani nemusím zabírat místo, já to klidně odpádluju za tou lodí."

Park v krásné krajině těžce zkoušené

Olympijská atmosféra bude tradičně i v Česku na Olympijském festivalu. Tentokrát se uskuteční u jezera Most. "Je nám sympatické, co se děje v Ústeckém kraji a Mostě. Je to krásná krajina, ale těžce zkoušená průmyslem. Chceme ukázat celé republice, že severní Čechy se mění, udělala se tam spousta pozitivních věcí," uvedl Kejval.

Pro dopravu k jezeru pořídilo město Most dvoupatrový autobus, který zdobí fotografie někdejšího úspěšného veslaře Ondřeje Synka. Na Olympijský festival by znovu měli mířit po návratu do Česka medailisté z olympiády, lidé také budou mít možnost vyzkoušet si řadu sportů. Jisté je zapojení 32 sportovních svazů, ČOV očekává, že jich nakonec bude zhruba pět desítek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články