Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

MOV schválil revoluční změny – sporty bez limitů, více hostitelských měst

Monako  Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zrušil limit pro počet sportů na olympijských hrách. Nově se bude omezení týkat jen množství sad medailí a účastníků her, čímž bude program her flexibilnější a otevřený dalším sportům. Olympijské hry bude také moci hostitelské město nově pořádat v jiných oblastech či rovnou státech. Umožňují to nová pravidla v rámci "olympijské agendy 2020" šéfa hnutí Thomase Bacha.

Je nám líto, video expirovalo.
MOV schválil v Monaku revoluční novinky

Program her by měl být od nynějška více než na sporty orientovaný na disciplíny. MOV zrušil omezení programu her na 28 sportů a místo toho odhlasoval pro letní hry limit 310 sad medailí a 10 500 sportovců. Na zimních hrách by se mělo rozdat 100 sad medailí a počet sportovců by neměl překročit číslo 2 900.

Delegáti už novou agendu odsouhlasili. Všech 96 členů výboru hlasovalo v každém bodu pro, což Bach označil za obrovský úspěch. "Tato olympijská agenda je jako puzzle. Nyní, když jste všechna doporučení schválili, můžete vidět z těchto puzzle celý obraz. Byl to velmi důležitý den pro MOV i celé olympijské hnutí," prohlásil Bach.

Zrušení limitu tak otevře dveře na hry novým sportům, kterým však musí uvolnit místo současné sporty tím, že zruší některé své medailové boje. Své k tomu budou moci říct také organizátoři daných her, kteří mohou lobbovat pro sporty, jež by podle nich zvýšily atraktivitu her.

Z toho mohou nyní těžit například baseball a softball, které po Pekingu 2008 z programu vypadly, nicméně organizátoři OH 2020 v Tokiu by je vzhledem k jejich velké popularitě v Japonsku rádi do programu vrátili. Na úpravě programu bude MOV těsně spolupracovat s příslušnými mezinárodními federacemi, přičemž jasno musí být nejpozději tři roky před zahájením OH.

"Je to revoluční změna. S osmadvaceti sporty jsme byli ve slepé uličce. Tohle nám dodá flexibilitu, kterou jsme potřebovali," komentoval schválené pravidlo kanadský člen MOV Dick Pound.

Konec dlouhé tradice

Umožněním přesunutí soutěží do jiných regionů se olympijský výbor odklonil od dlouhé tradice konání her na jednom místě. Změna je motivována snahou o ekonomickou udržitelnost her. "Dali jsme na jednu misku vah kompaktnost her a na druhou výhodu využití stávajících sportovišť," uvedl viceprezident MOV John Coates.

Schválené pravidlo by mohlo přijít ke slovu už při příštích zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018. Spekuluje se totiž o tom, že by se soutěže v jízdě na saních, bobech a skeletonu konaly v japonském Naganu, dějišti ZOH 1998. Tím by se korejským organizátorům ušetřily desítky milionů dolarů za stavbu ledového koryta a jeho pozdějšího udržování.

Olympijská vesnice
zdroj: ČT24

Další nová pravidla by měla zjednodušit a zlevnit už samotnou kandidaturu na organizaci OH. Změny zahrnují nově i fázi, kdy potencionální uchazeči budou o svých plánech diskutovat s MOV, než se rozhodnou vůbec podat kandidaturu.

MOV se tím chce vyhnout situaci, jež nastala před volbou pořadatele zimních olympijských her pro rok 2022. Z původních šesti kandidátů čtyři kvůli ekonomickým otázkám uprostřed boje odstoupili, což poškodilo reputaci her coby lukrativního projektu.

MOV mimo jiné schválil i nový televizní olympijský kanál, který by měl začít fungovat od příštího roku. Mezi jednotlivými hrami bude čerpat z archívu i vysílat některé aktuální soutěže. Jeho náklady jsou vyčísleny na téměř půl miliardy eur.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články