Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Měli jsme v týmu výbornou atmosféru, liboval si Navara po úspěšné olympiádě

Skvělým úspěchem českého týmu skončila špičkově obsazená šachová olympiáda v gruzínském Batumi. Ženy obsadily 21. místo a muži dokonce 12. příčku. Mezi nejzářivější momenty patří výhra nad pozdějšími vítězi z Číny, kdy Viktor Láznička přehrál dvanáctého hráče světa Jüa a Jiří Štoček světovou sedmnáctku Weie.

David Navara
zdroj: isifa/LN autor: Stanislav Pecháček

"Byla to nejsilnější olympiáda, která se kdy uskutečnila. Ze špičkových hráčů tam chyběl snad jen mistr světa Carlsen," prohlásil ve Sportovních zprávách kapitán mužské reprezentace Vlastimil Jansa.

Češi do Batumi dorazili v nejsilnější sestavě a do jedenáctikolového turnaje vstoupili pěti výhrami v řadě. Vrcholem byl duel s velmi silnou Čínou. "Je to jeden ze dvou nejlepších zápasů, které se samostatné České republice podařily. Před čtyřmi roky jsme vyhráli 3:1 s Ruskem," připomněl šachový velmistr David Navara.

Češi zůstali jediným týmem, který šampiony v turnaji zdolal. Poté se ale po tři kola dařilo méně. Český tým prohrál s Ázerbájdžánem a Indií a alespoň remizoval s Izraelem. V závěru se ještě rozehráli Navara, Zbyněk Hráček a Peter Michalík. Hráček udolal ve 106 tazích Španěla Lópeze a Michalík vyhrál své tři poslední partie, včetně duelu s exmistrem světa Ponomarjovem.

Je nám líto, video expirovalo.
Navara a Jansa o úspěšné šachové olympiádě

Češi si pomáhali navzájem. "Měli jsme v týmu výbornou atmosféru. Jak my, tak ženy. Doplňovali jsme se a každý jsme dosáhli nějaké důležité výhry, která pomohla družstvu," zdůraznil Navara.

"Bezvadné bylo, že každý člen mužstva měl nějaký hvězdný okamžik. Třeba David porazil vyzyvatele mistra světa Borise Gelfanda v krátké partii," připomněl jeden z úžasných momentů celého turnaje Jansa.

Jedenáct utkání ve dvanácti dnech je pořádná porce i pro otrlé šachisty. Partie může i s přípravou trvat i více než pět hodin. Důležitá je proto role kapitána, který rozhoduje o nasazení.

"Musí se sledovat, jak na tom kdo je, a odhadnout, kdo by měl do příštího zápasu nastoupit. Měli jsme dvě krizové chvíle. Hned v úvodu, kdy bylo mužstvo trochu unavené po cestě, jsme museli nastoupit proti silnému Íránu. Museli jsme se obejít bez Davida, což bylo riskantní," popsal Jansa. Nakonec to vyšlo a i díky tomu se Češi umístili nejlépe od roku 2006, kdy skončili ještě o příčku výš.

Bilance žen byla o jednu prohru horší a znamenala dvacáté první místo. Nejlépe se dařilo Polce v českých službách Joaně Worekové a Olze Sikorové, která ztratila v devíti partiích jen dva body.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články