Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zdrcenou kordistku obralo o medaili kontroverzní rozhodnutí

Londýn – Mnozí to označují za největší kontroverzi v historii olympijského šermu. Korejku Sin A Lam obrala v semifinále kordu chyba rozhodčích o finálovou účast. Protesty korejské výpravy nepomohly a zničená Sin A Lam se zlomená zhroutila na olympijskou planš.

Šokovaná Sin A Lam
zdroj: Getty Images

Do konce prodloužení semifinálového souboje kordistek zbývala jediná vteřina. Čas hrál pro Korejku Sin A Lam. Stav byl sice vyrovnaný 5 – 5, ale výhoda pro korejskou šermířku znamenala, že pokud se obhájkyně zlata Britta Heidemannová nechtěla smířit s duelem o bronz, musela svou soupeřku zasáhnout.

Napětí v hale stoupalo. Němka se pokusila o výpad, jenže obě soupeřky se zasáhly zároveň a stav utkání se tak neměnil. Na časomíře stále svítila jedna vteřina do konce. Sin A Lam se nelíbilo postavení její soupeřky. Zdálo se, že Němka stojí příliš blízko. Rozhodčí ale dala pokyn ke hře. Heidemannová znovu zaútočila, jenže přišel další takzvaný soubod, skóre zůstalo 5 – 5 a čas vypršel.

Avšak do souboje opět zasáhli rozhodčí, vrátili čas o jednu vteřinu zpět. Korejka protestovala, její trenér zuřivě gestikuloval směrem k rozhodcovské lavici. Nikdo nevěřil, že by bylo možné, aby během jediné vteřiny padly dva současné zásahy. Natož aby ještě zbýval čas k dalšímu výpadu. Rozhodčí ale byli opačného názoru a duel pokračoval.

Britta Heidemannová využila nabízené šance. Nezaváhala, zasáhla rozhozenou Korejku a připsala si vítězný bod, který ji poslal do finále. Korejský trenér okamžitě vyběhl k rozhodčím, zuřivě mával rukama a odmítal výsledek duelu uznat.

"Ani se korejskému trenérovi nedivím, protože je skutečně nemožné, aby za jednu vteřinu padly dva společné zásahy. Je to chyba lidského faktoru. Tam sedí někdo s ovladačem a nepodařilo se mu ho zmáčknout nebo jim zařízení nefunguje," glosoval situaci spolukomentátor České televize Oldřich Kubišta.

Korejská výprava okamžitě podala protest. Obě šermířky čekaly na planši, Korejka nervózně popocházela a plakala. Rozhodčí ne a ne dojít k závěru, pauza se nakonec protáhla na dlouhých třicet minut. Přes všechna sporná fakta byla jako vítězka nakonec potvrzena Němka Heidemannová.

Sin A Lam, kterou chyba rozhodčích okradla o největší úspěch kariéry, okamžitě propukla v pláč a odmítala verdiktu uvěřit. Zatímco Heidemannová slavila postup, Korejka se zhroutila na planš. S hlavou v dlaních seděla Sin A Lam plačíc ještě desítky minut uprostřed olympijského kolbiště. "Není to fér. Ta sekunda uběhla, měla jsem vyhrát. Nechápu, jak se to mohlo stát," řekla později Sin A Lam listu Guardian. Po 45 minutách Korejku nakonec v objetí osobně odvedl generální sekretář mezinárodní šermířské federace Maxim Paramonov.

Pět minut nato se však Sin A Lam vrátila, aby nastoupila k souboji o bronz, ve kterém nakonec podlehla čínské světové jedničce Sun Jü-ťie. Přestože Korejku podporovala vyprodaná hala, z Londýna si medaili nakonec neodvezla.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články