Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zanardi vyhrál i silniční závod

Londýn - Bývalý pilot formule 1 Alessandro Zanardi přidal ke zlatu z paralympijské časovky další nejcennější medaili v dnešním silničním závodě. Pětačtyřicetiletý Ital ve sprinterském finiši závodu handbiků porazil Jihoafričana Ernsta van Dyka. Účastník 41 velkých cen formule 1, který před jedenácti lety přišel při nehodě v seriálu CART na německém Lausitzringu o obě nohy, zvládl nejlépe 64 kilometrů dlouhou trať v kategoii H4. V Londýně má ještě možnost bojovat o medaili ve štafetě.

Alessandro Zanardi
zdroj: AP

"Jsem opravdu pyšný, že se mi tento závod podařilo vyhrát právě podobným dramatickým způsobem. Ukazuje to, že jsem kompletním cyklistou, přestože nemám nohy. Prostě jsem se snažil v průběhu závodu co nejvíce šetřit," řekl Zanardi.

Závody v silniční cyklistice hostí motoristický okruh v Brands Hatch, kde v minulosti často startoval a dokonce držel traťový rekord ve formuli 3000. Nejen proto si do finiše věřil. "Vím, že jsem dobrý sprinter, nebál jsem se. A vyšlo to," radoval se. Tentokrát však musel hodně taktizovat. "Závod se nevyvíjel tak, jak jsem čekal. Myslel sem, že uniknu a bude stačit zachovat klid, ale ve čtvrtém kole jsem si to zkusil a viděl, že to nepůjde. Takže jsem úplně změnil taktiku," prozradil.

Na automobilové závody nezanevřel ani po své nehodě a v letech 2005 až 2009 se věnoval závodům cestovních vozů na okruzích se speciálně upraveným automobilem. Mezitím už se pustil i do závodění na handbiku a loni získal stříbro na mistrovství světa v časovce. Na paralympiádě si ve středu hned na první pokus zajistil zlato v časovce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články