Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Výroba medailí pro Londýn je v plném proudu

Londýn – Do zahájení letních olympijských her v roce 2012 zbývá 273 dnů. Už dnes vám ale můžeme nabídnout pohled na medaile, které si v britské metropoli rozdělí ti nejlepší v šestadvaceti sportech.

Výroba medailí pro OH v Londýně
zdroj: AP Photo

Londýnské medaile se budou pyšnit dvěma NEJ – budou největší a nejtěžší, jaké kdy byly během her pod pěti kruhy předávány. Každá z nich bude vážit 415 gramů a v průměru bude mít 85 milimetrů. "Nechceme, aby úspěšné sportovce, kteří získají více než jeden cenný kov, bolela záda. To ne. Chceme ale vyčnívat nad ostatními. Chceme být prostě jiní," říká manažer Královské mincovny Paul Binning.

Přední straně medaile dominuje řecká bohyně vítězství Niké vystupující z chrámu Parthenón na cestě do hostitelského města her. Vzadu bude vyobrazeno pět dominant Londýna. Během více než osmi set ceremoniálů se rozdá na 4 700 těchto unikátních kousků. "Předpokládáme, že výroba jednoho cenného kovu nám zabere zhruba 10 hodin. Pokud si to tedy vynásobíte, máme do olympijských her co dělat," uvažuje Gavin Elliot z mincovny.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články