Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vítěz cyklistické časovky z Atén Hamilton o zlato zřejmě přijde

Londýn - Bývalý americký cyklista Tyler Hamilton by měl kvůli dopingu v nejbližších dnech dodatečně přijít o zlatou medaili z časovky jednotlivců na olympijských hrách v Aténách 2004. Agentuře AP to řekl nejmenovaný člen Mezinárodního olympijského výboru. Brzy vyprší osmiletá lhůta, během níž lze pořadí v takových případech změnit a nově rozdělit medaile.

Tyler Hamilton (vpravo)
zdroj: EPA autor: GERO BRELOER

Jednačtyřicetiletý Hamilton měl v roce 2009 opakovaně pozitivní nález, obdržel osmiletý trest a okamžitě ukončil kariéru. Dlouho doping popíral, ale loni v pořadu televizní stanice CBS "60 Minutes" uvedl, že zakázané látky ke zlepšení výkonů vědomě a dlouhodobě užíval. Současně obvinil z dopingu sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga.

Hamilton měl pozitivní nález na krevní doping již po hrách v Aténách. Zlato z časovky si však mohl ponechat, protože kontrolní vzorek byl tehdy špatným zacházením zničen a jeho vina nemohla být prokázána.

V souvislosti s vystoupením v CBS a přiznáním k dopingu se olympijského zlata vzdal a odevzdal ji Americké antidopingové agentuře.

Zlata by se měl nově dočkat Rus Vjačeslav Jekimov, z bronzu na stříbrnou pozici se posune Američan Bobby Julich a olympijské medaile se dočká stále aktivní Australan Michael Rogers.

Pro Jekimova, jehož dodatečný posun na první příčku několikrát urgoval Ruský olympijský výbor, to bude třetí olympijské zlato - v roce 1988 v Soulu byl ještě na dráze členem vítězné sestavy ve stíhačce a v Sydney o čtyři roky později vyhrál časovku.

Rogers již před začátkem her v Londýně věřil, že po Hamiltonově vyškrtnutí z výsledkové listiny konečně dojde k přerozdělení medailí. "Nijak jsem na to netlačil, ale ze zásady bych tu medaili rád měl," řekl. Často se potkává s Julichem, který pracuje pro Rogersův tým Sky. "Pokaždé ho žádám, ať mi už dá moji medaili. A on mi na to odpovídá, že mi ji dát nemůže, než sám obdrží to stříbro," uvedl Rogers.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články