Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vinokurov získal na konec kariéry zlato

Londýn - Vítězem závodu silniční cyklistiky se stal Kazach Alexander Vinokurov, který v cílové rovince přespurtoval Rigoberta Urána z Kolumbie. Oba ujeli pelotonu zhruba sedm kilometrů před cílem a únik dotáhli až do zdárného konce. Roman Kreuziger dojel se ztrátou osmi vteřin na patnáctém místě.

Slavící Vinokurov
zdroj: Letní olympijské hry autor: ČTK/AP

Bronz vybojoval Nor Alexander Kristoff. Až hluboko v hlavním poli mezi ostatními poraženými favority přijel do cíle po třídě The Mall u Buckinghamského paláce domácí favorit Mark Cavendish na 28. místě.

Novopečený olympijský vítěz se chtěl již v loňském roce rozloučit s kariérou a stát se manažerem stáje Astana, jejíž barvy v posledních letech obléká v profesionálním pelotonu. Hlavním důvodem byl tehdy vážný pád na Tour de France, při němž si přivodil zlomeninu stehenní kosti. Nakonec ale vyhlásil, že bude ještě jednu sezonu jezdit právě s výhledem úspěchu na olympiádě.

Alexander Vinokurov:

"Je to něco neskutečného. Na Tour de France jsem dojel trochu unavený, ale šlo však o olympiádu a já ji prostě musel jet."

Roman Kreuziger byl v závodě hodně vidět a vylepšil 45. místo ze své olympijské premiéry v Pekingu. Krátce po startu, který byl rovněž u Buckinghamského paláce, se po projetí parkem v Richmondu pokusil roztrhat čelo pelotonu, ale nástup skupiny několika uprchlíků měl jen velmi kratké trvání.

Vzápětí zaútočila další skupina 12 jezdců, jejíž pokus byl výrazně úspěšnější a po 45 kilometrech už měla na peloton k dobru čtyři a půlminuty. Při prvním nájezdu na 15,5 km dlouhý okruh na Box Hill, kde peloton čekalo dalších osm kompletních kol, již měla vedoucí skupina náskok pět a půl minuty.

Když byl po 121,5 km náskok vedoucí skupiny, která se zúžila na 11 závodníků, čtyři a půl minuty, začala se v pelotonu objevovat určitá nervozita a také náznaky zvýšené aktivity. Krátce po polovině závodu vyrazila za skupinou lídrů jedenáctka pronásledovatelů, v níž byl i Kreuziger, ale také například Ital Vincenzo Nibali a Vinokurov.

Pronásledovatelé si záhy vyjeli dvacetisekundový náskok a začali se přibližovat uprchlíkům. Na 152. kilometru dělilo obě skupinky 75 sekund, po 180. kilometru se již spojily a Kreuziger si opět vyzkoušel, jak se jede na úplné špici. Britové se všemožně snažili rozhýbat zbytek startovního pole a stahovali ztrátu.

Vepředu mezitím vyrazil na zteč Belgičan Philippe Gilbert, a když naposledy vystoupal na Box Hill a měl za sebou 200 ujetých kilometrů, vedl s náskokem 43 sekund. Nejdelší olympijský závod v historii tím však zdaleka nekončil: před jezdci bylo ještě 50 km a návrat do centra Londýna.

Alexander Vinokurov:

"Bylo to nahoru a dolů, jelo tam příliš mnoho lidí, což bylo velmi nebezpečné. Věděl jsem, že když pojedu s pelotonem, ve spurtu bych neměl šanci."

Gilbert byl dostižen a vedoucí skupina včetně Vinokurova mířila do finiše. Na možnost bojovat o medaile musel přibližně 10 kilometrů před cílem zapomenout Švýcar Fabian Cancellara, který nezvládl zatáčku a upadl. Zraněný závod po ošetření z doprovodného vozidla dokončil, ale nad startem obhájce zlata ve středeční časovce visí otazník.

Vinokurov s Uránem dokázali v závěru ujet a asi 300 metrů před cílem Kolumbijec, hodnocený jako nejlepší mladý jezdec při letošním Giro d'Italia, zaspal útok zkušeného Kazacha. "Poslední metry byly moc těžké. Vinokurov zaútočil a já už neměl sílu na sprint. Je to však historická medaile a věřím, že Kolumbijci ji oslaví. Je pro ně," řekl Urán.

Výsledky olympijského závodu cyklistů s hromadným startem

1. Vinokurov (Kaz.) 5:45:57, 2. Urán (Kol.) stejný čas, 3. Kristoff (Nor.), 4. Phinney (USA), 5. Lagutin (Uzb.), 6. O'Grady (Aus.), 7. Roelandts (Belg.), 8. Rast (Švýc.), ...15. Kreuziger všichni -8, 74. Bárta (oba ČR) -40.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články