Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Víceboj družstev ovládly sportovní gymnastky USA

Londýn – Sportovní gymnastky USA se staly olympijskými vítězkami v soutěži družstev. Úřadující mistryně světa jasně předčily druhé Rusky. Třetí Rumunky odsunuly z medailových pozic obhájkyně olympijského zlata z Pekingu Číňanky. 

Radost sportovních gymnastek USA
zdroj: GettyImages autor: Ronald Martinez

Američanky po vítězství v kvalifikaci potvrzovaly roli favoritek od prvního nářadí. Na přeskoku si vytvořily dvoubodový náskok, který Rusky sice na bradlech stáhly na pouhé čtyři desetiny, ale v dalším průběhu na zámořské gymnastky nestačily.

Američanky výborně zacvičily na kladině a Rusky pak pod tlakem dělaly na tomto nářadí chyby. K závěrečným prostným nastupovaly z favoritek jako první a Američankám zametly cestu ke zlatu. Nejdříve Anastasia Grišinová nezvládla závěr druhé akrobatické řady a pak Ksenia Afansjevová upadla po dvojném saltu schylmo.

Rusky tak v slzách sledovaly, jak uvolněné Američanky cvičí na koberci sestavy, které potvrzují jejich triumf. Alexandra Raismanová, jež celou soutěž uzavřela, se rozplakala štěstím ještě několik sekund před koncem svého vystoupení, po závěrečné akrobatické řadě.

Tým ve složení Raismanová, Gabrielle Douglasová, McKayla Maroneyová, Kyla Rossová a Jordyn Wieberová tak získal pro USA druhé zlaté olympijské medaile v soutěži družstev. Napodobil tak výběr z OH v roce 1996 v Atlantě.

Bronzovou medaili z poslední olympiády obhájily Rumunky, které v souboji o třetí místo porazily o necelé dva body Čínu. Asijský tým byl lepší jen na bradlech, jinak sbíraly vyšší známky Rumunky.

Výsledky víceboje družstev žen:

1. USA (Douglasová, Maroneyová, Raismanová, Rossová, Wieberová) 183,596, 2. Rusko (Afanasjevová, Grišinová, Komovová, Mustafinová, Paseková) 178,530, 3. Rumunsko (Ponorová, Bulimarová, Chelaruová, Izbasaová, Iordacheová) 176,414, 4. Čína 174,430, 5. Kanada 170,804, 6. Velká Británie 170,495, 7. Itálie 167,930, 8. Japonsko 166,646.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články