Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V turnaji volejbalistů se proti sobě postavili otec a syn

Londýn - Na rodinný souboj dojde hned v první hrací den olympijského turnaje volejbalistů, až se dnes proti sobě postaví týmy Austrálie a Argentiny. Zatímco Argentinec Jon Uriarte trénuje výběr protinožců, jeho syn Nicolas Uriarte je nahrávačem jihoamerického mužstva. Svého potomka má na olympijském turnaji i kouč favorizovaných Brazilců Bernardo Rezende, syn Bruno však hraje pod jeho vedením.

Trenér Argentiny Jon Uriarte
zdroj: isifa autor: Kiyoshi Ota

"Myslím, že je to hezký příběh pro celý sport," poznamenal Jon Uriarte, který hrával za argentinskou reprezentaci 11 let, vybojoval s ní bronz na olympiádě v Soulu 1988, ale nyní vede již podruhé v kariéře "Volleyroos". Při prvním angažmá u týmu (2001 až 2004) se mu podařilo poprvé v historii dovést Austrálii na olympiádu. Následně působil rovněž u mužstva Argentiny, k Australanům se vrátil loni.

Z doby, kdy vedl Argentinu, je v mužstvu dnešního soupeře stále hodně hráčů, které Uriarte starší trénoval a moc dobře je zná. Nejlépe pak svého syna, ale zápas si jako rodinný souboj nepřipouštěl. Více ho zajímalo, jak si Austrálie na hrách povede. "Je v životě darem být součástí podobné oslavy," dal padesátiletý Uriarte najevo, jak si váží účasti v Londýně.

Dvaadvacetiletý syn Nicolas se na souboj rovněž těšil. "Je to trošku zvláštní, ale zároveň opravdu vzrušující a emocionální," uvedla vycházející hvězda světového volejbalu. "Naše rodina bude samozřejmě fandit Argentině, ale přát budou nám oběma. Mluvil jsem o tom s tátou a hodně jsme se u toho nasmáli. Naše týmy jsme však vůbec nijak neprobírali," ujistil Nicolas Uriarte, který strávil prakticky celé utkání na lavičce.

Třiapadesátiletý Brazilec Bernardo Rezende, známý rovněž jako "Bernardinho", bude naopak spřádat plány proti soupeři společně se svým šestadvacetiletým synem Brunem, který je rovněž nahrávačem, ale v brazilském výběru. Oba se budou snažit vylepšit stříbro z Pekingu, u něhož oba rovněž nechyběli. Brunovou matkou je navíc trojnásobná účastnice olympijských her Vera Mossaová. Rodiče se však během jeho dětství rozvedli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články