Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

V olympijském čtyřkajaku budou Havel, Trefil, Dostál a Štěrba

Praha - Do českého čtyřkajaku na olympijských hrách v Londýně se posadí Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. O nominaci na základě výsledků z testovacích závodů v minulých týdnech rozhodl reprezentační trenér Martin Doktor. Náhradníkem je Pavel Davídek, který s posádkou absolvuje závěrečnou přípravu a bude připraven zaskočit v případě zranění či nemoci.

Rychlostní kanoistika
zdroj: Vít Chalupa

Při rozhodování o složení posádky měl silné slovo také americký kouč a konzultant českého týmu Jerzy Dziadkowiec a Karel Leština, který je trenérem Davídka, Dostála a Trefila. Trenéři nakonec nechali doma Jana Součka, který měl při domácí kvalifikaci jednu z nejhorších individuálních výkonností, a Jakuba Adama, protože má trochu jinou techniku pádlování a do týmu by se tolik nehodil.

Aby bylo rozhodnutí maximálně objektivní, vedení týmu provedlo při Světovém poháru v Poznani speciální tenzometrické testy na sílu a směr záběru. "Jerzy (Dziadkowiec) nad jejich výsledky seděl dvě noci a do detailů je zkoumal, skládal posádky, přehazoval v lodi lidi. Prostě hledal ideální složení. A to se nám snad nyní podařilo," uvedl Doktor.

Doktorovo rozhodování ztížila skutečnost, že čtyřkajak vyhrál závody Světového poháru v Poznani i v Duisburgu, vždy ale v jiném složení. "To ale nejde nazvat nepříjemnými starostmi. Ještě nikdy jsme neměli tolik velmi dobrých a vyrovnaných kajakářů. Je fajn vybírat z více možností, ale samozřejmě je nepříjemné pak osobně sdělovat ten verdikt," řekl Doktor. Pracoval s osmi různými kombinacemi. "Složité to bylo dost," řekl Doktor. Nakonec sáhl po týmu, který vyhrál závod SP v Duisburgu. "Jeli velmi dobře, vyhráli s větším náskokem než ta loď v Poznani," prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty.

Existuje možnost, že Dostál pojede na OH i závod v singlkajaku a do deblkajaku se posadí Havel se Štěrbou. "Necháváme to ještě otevřené," řekl Doktor. Na mistrovství Evropy za tři týdny v Záhřebu si tyto disciplíny vyzkoušejí, závod ve čtyřkajaku pojede posádka v úplně jiném složení než do Londýna. "Uvidíme, jak jim to půjde," řekl Doktor.

Do Londýna by chtěl vzít i náhradníka Davídka. "Po zkušenostech z loňska, kdy jsme před mistrovstvím světa v Szegedu dvakrát měnili složení posádky, víme, že zcela připraveného člověka potřebujeme. Stát se může cokoliv," uvedl Doktor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články