Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

V nominaci na olympiádu je zatím 49 českých sportovců

Praha - Do začátku olympijských her v Londýně zbývá už jen 101 dní. V nominaci je zatím 49 sportovců, česká výprava však bude nejspíš více než dvojnásobná. O konkrétní nominaci se rozhodne až na základě návrhů jednotlivých svazů na plenárním zasedání Českého olympijského výboru 28. června.

Rekord zřejmě nepadne

"Máme dvě modelové situace, s nimiž aktuálně pracujeme. Nejmenší číslo pro nás je 103 aktivních účastníků, největší až 130 sportovců," řekl šéf české olympijské mise František Dvořák. V prvotních odhadech před rokem Dvořák hovořil až o rekordních 180 sportovcích. V té době ale počítal mimo jiné i s účastí fotbalistů, kteří v Londýně nebudou. Na minulé olympijské hry do Pekingu se nominovalo 134 českých sportovců.

Nyní je v seznamu dvanáct sportovců, kteří mají nominaci jistou na své jméno. Je to pět atletů, čtyři plavci, dva gymnasté a stolní tenistka Iveta Vacenovská. Ostatní nominace jsou na zemi, ale je pravděpodobné, že do Londýna většinou pojedou sportovci, kteří místo vybojovali. Výjimkou je střelecká disciplína trap mužů, v níž získal účastnické místo Jiří Gach, ale do Londýna na základě výkonnosti z loňské sezony a z rozhodnutí šéftrenéra pojede takřka jistě olympijské vítěz z Pekingu David Kostelecký. Boj o místa ve čtyřkajaku mužů na 1 000 metrů svedou rychlostní kanoisté.

Velké nervy prožívají vodní slalomáři, kteří mají jen jedno místo v každé kategorii. Rozhodne se o víkendu na novém kanálu v Českých Budějovicích. Tam bude o svou šestou olympiádu za sebou bojovat kajakářka Štěpánka Hilgertová. Dvojnásobná šampionka z Atlanty a Sydney je po polovině domácí nominace na druhém místě za výrazně mladší Kateřinou Kudějovou.

Naději drží basketbalistky i pozemní hokejisté

Seznam českých sportovců do Londýna se může výrazně rozrůst o týmy, neboť ve hře jsou ještě basketbalistky, které mají kvalifikační turnaj na konci června v Turecku. Teoreticky mohou postoupit na blížícím se turnaji v Japonsku také pozemní hokejisté, minimální šanci mají ještě šestkoví volejbalisté. Bez šance je vodní pólo, házená, volejbalistky a basketbalisté.

Takřka jistě se do nominace dostanou nejlepší čeští tenisté Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a Petra Kvitová, vybírat se bude podle světového žebříčku na konci června. Pořadí v žebříčku bude určující i v několika dalších sportech. V nominaci by neměli chybět ani špičkoví čeští atleti včetně obhájkyně zlaté medaile oštěpařky Barbory Špotákové. Sportovní svazy předají konečný návrh nominace 20. června. Výkonný výbor jej projedná o týden později, den před plénem ČOV, které jej schválí.

Nynější nominace ČR na olympijské hry

Atletika: Jarmila Klimešová, Vítězslav Veselý (oba oštěp), Lucie Pelantová (chůze), Kateřina Šafránková (kladivo), Ivana Sekyrová (maraton).

Cyklistika silniční: dvě místa pro ČR.

Cyklistika dráhová: dvě místa pro ČR (Adam Ptáčník, Denis Špička).

Gymnastika: Martin Konečný, Kristýna Pálešová (sportovní), Zita Frydrychová (trampolína).

Jachting: Veronika Fenclová (Laser Radial), Karel Lavický (windsurfing).

Vodní slalom: Čtyři lodě pro ČR, pět jmen.

Plavání: Jana Pechanová (10 km), Petra Chocová, Barbora Závadová, Simona Baumrtová.

Stolní tenis: Iveta Vacenovská.

Sportovní střelba: deset míst pro ČR (Jan Sychra, Lenka Marušková, Jiří Lipták, Martin Podhráský, David Kostelecký, Kateřina Emmons, Adéla Sýkorová, Martin Strnad, Jakub Tomeček, Ondřej Rozsypal).

Veslování: osm míst pro ČR (Ondřej Synek, Miroslava Knapková, Jitka Antošová, Lenka Antošová, Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník).

Vzpírání: jedno místo pro ČR (Jiří Orság).

Rychlostní kanoistika: K4 (Karel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil, Jan Štěrba), C2 (Jaroslav Radoň, Filip Dvořák).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články