Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Afghánistánu přišel o zrak, na paralympiádě láme rekordy

Londýn – Paralympiáda vrcholí a Spojené státy na ní objevily novou hvězdu. Rekord na sto metrů volným způsobem tam pokořil nevidomý Bradley Snyder a na čtyřstovce přidal další medaili. Osmadvacetiletý bývalý voják přitom ještě loni netušil, že bude USA reprezentovat. Před rokem ovšem v Kandaháru nadporučíku americké armády pod nohama vybuchla podomácku vyrobená nálož.

Nevidomý plavec Bradley Snyder se zlatou paralympijskou medailí
zdroj: Getty Images

"Uvědomil jsem si, že zřejmě nejsem mrtvý - v tu chvíli jsem ještě viděl. Dokázal jsem se podívat dolů: měl jsem obě nohy," vzpomínal Snyder na osudný moment.

Vlastní nohy bylo to poslední, co kdy uviděl. Pak se vrátil do Spojených států a začal s rehabilitací. "Učil jsem se znovu chodit, znovu jíst. Je vážně těžké nakrájet si steak, když ho nevidíte," uvedl americký paralympionik.

Bradley Snyder:

 "Doufám, že nikdy nesplním všechny svoje cíle. To mně dává sílu a žene dopředu."

Jako dítě závodil v plavání a v bazénu také našel útěchu a novou energii. Snaha vyrovnat se se slepotou přerostla v misi soutěžit na paralympiádě v Londýně. Trénoval každou volnou chvíli a byl rychlý. Dokonce překonal paralympijský rekord na sto metrů volným způsobem. Ke zlaté medaili přidal ještě stříbrnou na poloviční délce.

Bradley Snyder není jediný. Spojené státy reprezentuje na paralympiádě 20 válečných veteránů a bývalých vojáků, kteří sloužili v Iráku nebo Afghánistánu.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články