Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Už jen rok a hrát si bude celý svět

Londýn - Ceremonií na Trafalgarském náměstí dnes večer začne odpočítávání posledního roku do začátku olympijských her v Londýně. Starosta města Boris Johnson společně s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem oficiálně pozvou sportovce celého světa na hry, které začnou přesně za rok 27. července a skončí 12. srpna. Představen bude také design olympijských medailí, o které se bude za rok bojovat. Většina sportovišť je už připravena. Symbolicky to má dokázat miláček Britů Tom Daley, který skočí do nového plaveckého bazénu. Příští rok by se mělo do soutěží vrhnout celkem 10 500 sportovců z 200 zemí světa.

Budoucí brána do centra olympijského dění, londýnská čtvrť doposud známá jako páchnoucí Stratford, se mění k nepoznání. Někdejší průmyslová zóna se díky dvěma miliardám liber stává atraktivním místem pro turisty i samotné obyvatele. Na olympijské hry se připravuje třicítka míst po celé Británii. Pořadatelé podle vlastních slov dodělali už asi devadesát procent veškerých prací.

Český olympijský výbor předpokládá, že národní barvy bude v Londýně reprezentovat více než 130 sportovců. V současnosti má zajištěnou účast deset Čechů, z toho pouze tři jmenovitě - plavkyně Jana Pechanová a Petra Chocová a stolní tenistka Iveta Vacenovská. Sedm účastnických míst zatím bez konkrétní nominace si zajistili sportovní střelci.

Kdo se ještě kvalifikuje? Vedle kandidátů na medaili skifaře Ondřeje Synka, atletky Barbory Špotákové, bikera Jaroslava Kulhavého nebo tenistky Petry Kvitové se o kvalifikaci poperou basketbalistky. Český basketbalový svaz dokonce kandiduje na pořádání olympijské kvalifikace v příštím roce. Celkem by se mohlo na hry dostat až 150 českých sportovců.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Ivana Kytky

Podpořit by je mohl i rekordní počet českých diváků, o vstupenky je totiž velký zájem. "Je jich 50 procent prodáno, na některé soutěže už skoro žádné nejsou," uvedl místopředseda ČOV Jiří Kejval.

ČOV nejspíš nebude navyšovat odměny za medaile

Český olympijský výbor investuje do sportovců, kteří se na OH v Londýně kvalifikují. Každý z nich dostane 100 000 korun, s největšími medailovými nadějemi bude mít ČOV i individuální smlouvy o podpoře.

Před zimní olympiádou ve Vancouveru 2010 ČOV schválil navýšení prémií pro sportovce s cennými kovy, tentokrát však za zlato nejspíš zůstane milion a půl, za stříbro 700 000 korun a za bronz 400 000. "Vzhledem k tomu, že se dnes všude šetří, tak si myslím, že nepřijde nikdo s návrhem, aby se zvýšily odměny, byť v porovnání s Evropou patříme k těm olympijským výborům, které odměňují medailisty méně," řekl Kejval. ČOV má na odměny vyčleněno deset milionů korun. "Když ale bude velký úspěch, dá se jednat se sponzory o navýšení," dodal Kejval.

Frydrych láká české fanoušky

Až budou hodiny v Londýně ve středu odpočítávat poslední rok do zahájení olympijských her, České republice bude v krátkém televizním propagačním spotu fandit oštěpař Petr Frydrych. "Come on Czech Republic," řekne kromě jiného třiadvacetiletý atlet v krátkém spotu pro BBC. Na olympiádu podobně pozdraví po jednom sportovci z každé země. "Měl jsem tu čest natočit krátký medailonek, to se neodmítá," řekl Frydrych. Na olympijských hrách přitom nikdy nebyl a v příštím roce bude usilovat o svou první účast. Původně dostal nabídku veslařský mistr světa Ondřej Synek, ale nemohl. "Říkal jsem si: 'Proč já, když nejsem tak známý?' Ale hodlám pracovat na tom, aby se to změnilo," slíbil Frydrych.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články