Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

To nejde, myslela Knapková. Nakonec oslavila zlato pivem

Londýn - Nechybělo mnoho, zhruba deset minut, a olympijská vítězka Miroslava Knapková sledovala finále závodu skifařek v Londýně jen v televizi. Při první jízdě si totiž obnovila zranění, natržený mezižeberní a pilovitý sval v oblasti lopatky, a při rozježdění před čtvrtfinále vylezla z lodi se slzami v očích a slovy: "To nejde."

Miroslava Knapková
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Nakonec jí významně pomohl lékař Pavel Kolář, trenéři, fyzioterapeuti, kamarádi a ostatní veslaři hlavně psychickou podporou. "Vážně jsme to zvažovali, ale řekla jsem si nakonec, že to zkusím, že by to byla škoda," uvedla po finálovém závodu Knapková. "Je to příběh se šťastným koncem," prohlásila.

Na kanálu v Eton Dorney přestala po rozjížďkách trénovat na vodě, čtvrtfinále, semifinále i finále jela s tejpy a pod silnými tišícími prášky. Nejvíc trpěla na startu, kdy musela loď rozjet a pořádně zabrat. Paradoxně jí to ale pomohlo. "Bylo to hodně o hlavě. Když už jsem to rozjela, tak to bylo dobré, navíc jsem se soustředila, abych jela lépe technicky," řekla.

Hned na začátku finálové jízdy si vytvořila obrovský náskok. Vypadalo to skoro jako při mistrovství republiky v Račicích. "Bylo to neuvěřitelný, když jsem v půlce odjela o tolik, říkala jsem si, co se děje," podotkla loňská mistryně světa, sama překvapená tím, jak velkým náskokem soupeřky zdrtila.

Trenér na ni proto křikl, ať jede uvolněněji. "Bála jsem se, jestli jsem to trochu nepřepálila. Asi věděl, že budu docela tuhnout. Tak jsem ho poslechla, nešlapala jsem do toho, abych prostě dojela do cíle," popisovala Knapková. "Bylo vidět, že jsem ke konci strašně vytuhla, ale jsem ráda, že jsem ten náskok udržela," prohlásila.

O svém zranění nemluvila. Nechtěla, aby její soupeřky získaly výhodu. Věděla, že i Jekatěrina Karstenová z Běloruska má problémy s žebry. "I proto jsem si na ni věřila víc," prozradila Knapková. "Takže jsem nechtěla, aby se to moc rozkecalo, aby soupeřky o tom věděly a říkaly si, že mají šanci mě porazit," prozradila.

Zhruba 300 metrů před cílem tušila, že se stane olympijskou vítězkou. Byla unavená, ale vyplavené endorfiny a adrenalin nepřipustily bolest žeber. "Tuhla jsem, zpomalovala, ale říkala jsem si, že tohle je přece takový náskok, že mě nemůžou dojet. Soustředila jsem se hlavně na to, abych neudělala žádnou technickou chybu, nějakou kravinu," poznamenala.

Cítila se skvěle, emoce ji přemohly. Chtěla jít hned slavit, dát si pivo. "Jo, holka, teď to budeš mít dost náročné, první si dáš tak o půlnoci," prohlásil Ondřej Synek, stříbrný skifař z Pekingu i Londýna. Knapková si proto vyžádala zlatavý mok hned u vody. "Je to dobrý," řekla, když se napila. "Tohle si užiju, oslava bude velká," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články