Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Synek suverénně vyhrál rozjížďku, 'lehká' čtyřka má ještě šanci

Eton - Skifař Ondřej Synek bez problémů vyhrál úvodní rozjížďku na olympijské regatě v Etonu a postoupil do úterního čtvrtfinále. Stříbrný medailista z Pekingu a světový šampion z roku 2010 porazil druhého Chorvata Maria Vekiče o devět sekund i přesto, že v závěru viditelně šetřil síly. Svou rozjížďku opanovala i Miroslava Knapková a také si zajistila čtvrtfinále. Hůře dopadla čtyřka bez kormidelníka lehkých vah. Ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník a Jiří Vetešník obsadila ve svém úvodním vystoupení na olympijské regatě čtvrté místo a o postup do semifinále bude bojovat v nedělních opravách.

Skifař Ondřej Synek
zdroj: ISIFA

Synek byl na prvním mezičase po 500 metrech druhý za Vekičem, ale poté se posunul do čela a bezpečně kontroloval postup z prvního místa. Přímo do čtvrtfinále se kvalifikovali tři z pěti skifařů v jeho rozjížďce. "Dobré to bylo, rozjížďka v pohodě, podle ideálního scénáře," pochvaloval si v rozhovoru první závod na olympiádě Synek.

Upozornil ale, že podobný výkon předvedli i všichni jeho hlavní soupeři. Český skifař se chtěl také rozjet, protože měsíc nezávodil. "Prvních 500 metrů se mi proto jelo trochu těžce, ale pak se to rozjelo a myslím, že to bude čím dál lepší. Na konci jsem trochu i pošetřil síly," dodal.

Suverénně si počínala ve své rozjížďce i Miroslava Knapková. Od počátku si tvořila pohodlný náskok a bez problémů si zajistila postup do úterního čtvrtfinále. "Dala jsem si za cíl vyhrát rozjížďku, takže plán splněn. Cítila jsem se velmi dobře, ale uvidíme, jak to půjde v dalších jízdách," řekla Knapková. "Byla to zatím první jízda, ale mohu se nyní porovnat s ostatními," dodala česká medailová naděje.

Čtyřka má ještě šanci

Česká čtveřice bez kordmidelníka nestačila na trojici mistrů světa z let 2009 až 2011 Německo, Velkou Británii a Austrálii a pro postup do semifinále musí absolvovat úterní opravu. Z vítězství se radovali domácí Britové, za nimiž veslaři pražské Dukly zaostali o 3,4 sekundy. Od třetího postupového místa je dělilo šest desetin sekundy.

"Bylo to těžké, protože jsme měli v rozjížďce poslední tři mistry světa. Navíc se nám příliš nepodařil start a ani nám moc nevyhovuje povítr, který na kanále foukal. Na konci jsme zkusili potrápit Němce, ale nepovedlo se to," uvedl veslovod posádky Vraštil pro Českou televizi. "Nic velkého se neděje. Zítra se pokusíme podat lepší výkon a postoupit dál," doplnil jej Kopáč.

Mužská čtyřka bez kormidelníka lehkých vah:1. Velká Británie (Bartley, R. Chambers, Williams, P. Chambers) 5:49,29, ...4. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 5:52,69.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články