Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Synek: S veslováním chcete praštit skoro každý den

Praha – Londýnské finále ho pořád trochu mrzí, ale stříbrná medaile je pro něj i tak vítězstvím, protože je z olympiády. Skifař Ondřej Synek je dvanáct dní po narození druhého potomka hlavně šťastným otcem. Jak se daří jemu i celé rodině a náročnost svého sportu popsal úspěšný veslař v rozhovoru pro Českou televizi před víkendovým mistrovstvím republiky na kanále v Račicích.

Ondřej Synek se stříbrnou medailí
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Dřina, dřina a dřina. To je každodenní rutina veslařů. Jen talent nestačí a několikanásobný mistr republiky Synek to moc dobře ví. "Úmrtnost talentů u nás ve veslování je veliká, tréninkové dávky a bolest jen tak někdo nevydrží, " říká dvojnásobný olympijský medailista a na otázku, jestli i on někdy opravdu uvažoval, že veslování dělat nechce, odpovídá výstižně: "Skoro každý den!"

Při závodech ze sebe veslaři vyždímají úplně všechno, ale jen o svalech to není. "Před samotným startem je koncentrace opravdu důležitá. Na olympiádě zvlášť. Připravujete se čtyři roky a i když těch sedm minut uteče vcelku rychle, udržet pozornost stojí hodně psychických sil," popsal náročnost veslování.

Na republikový šampionát se Synek opravdu těší. S předsedou veslařského svazu a členem ČOV Jiřím Kejvalem dokonce usedne do jedné lodi a zkusí uspět v závodě dvojskifů. "Chceme náš sport i po olympiádě trochu zviditelnit," okomentoval netradiční složení posádky před víkendovou akcí.

Vodní kanál je pro Synka prostor, kde stráví mnoho hodin, ale vesla by i po náročné sezoně klidně vyměnil za pádlo a jel klasicky sjíždět řeku s kamarády. "Vody si během sezony užiju opravdu hodně, ale na vodu bych klidně jel. Bohužel naše sezona většinou končí až v druhé polovině září, a to už se nikomu nechce."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články