Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Suvenýry s Wenlockem a Mandevillem by měly vydělat miliardu liber

Londýn – Wenlock a Mandeville – to jsou oficiální maskoti letních olympijských a paralympijských her v Londýně. Největší britský obchod se suvenýry nabízí desetitisíce upomínkových předmětů s motivem těchto dvou jednookých postaviček. Od plyšových hraček až po designovou čajovou konvici.

Wenlock a Mandeville
zdroj: ISIFA/Camera Press autor: James Veysey

Plyšové hračky, hrnky, odznaky, batohy či sportovní oblečení s Wenlockem a Mandevillem najdete v největším britském obchodě se suvenýry, který je blízko olympijského stadionu.

Obchodníci mají zásoby upomínkových předmětů přesně vypočítané tak, aby jim nezůstaly na skladě. Pořadatelé olympiády očekávají, že tržby z prodeje suvenýrů dosáhnou miliardy liber. To je v přepočtu více než 30 miliard korun.

"Máme přes deset tisíc produktů – od náramků za pár liber až po výtvory významných britských designérů. Například Nick Munro navrhl stříbrné čajové konvice, které si u nás můžete koupit," říká manažerka obchodního domu John Lewis Ruth Scharvonová.

Nejdražší nabízenou položkou je oficiální pětilibrová zlatá mince vydaná u příležitosti olympiády. Stojí 2 880 liber.

Žně ale nezažívají jen prodejci suvenýrů – i ostatním obchodníkům se díky hrám daří prodávat víc zboží. "Naše tržby jsou o deset až patnáct procent vyšší oproti minulým měsícům. To je výrazné zlepšení. Stejně tak se oživily prodeje sportovních potřeb. Takový pozitivní vývoj jsme vůbec neočekávali a bez pomoci olympijských her by se to pravděpodobně nepodařilo," pochvaluje si Ben Rogers, nákupčí obchodního domu John Lewis.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články