Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Střelec Kostelecký: Tentokrát bych přivítal normální počasí

Praha – Na olympiádě v Pekingu mu déšť přinesl zlatou medaili v trapu. V Londýně by však radši střílel bez něj. Sedmatřicetiletý David Kostelecký, který dnes vyrazil do dějiště her, si však uvědomuje, že pravděpodobnost, že podmínky budou podobné jako před čtyřmi lety, jsou velice pravděpodobné.

David Kostelecký
zdroj: ISIFA/EPA autor: Oliver Weiken

"Tentokráte bych přivítal normální počasí. V Pekingu pršelo, ale bylo tam teplo. Já navíc používám dioptrické brýle, takže déšť je mi na obtíž. Při normálních závodech máme nad sebou střechu, která nás chrání, ale na olympiádě kvůli kamerám není," řekl Kostelecký.

Podmínky na střelnici Royal Artillery Barracks si vyzkoušel v dubnu, na závod světového poháru ale moc rád nevzpomíná. "Možná bylo lepší tam nejet, protože jsme stříleli ve strašných podmínkách. Byla tam zima, šest stupňů a pršelo. A ještě nám řekli, že to stejné nás může čekat při olympiádě. Jen bude patnáct stupňů," vysvětlil. Navíc se mu závod nevydařil a skončil čtyřiadvacátý.

Alespoň si ale Kostelecký vyzkoušel, jaké je to střílet před průsvitnou zelenou stěnou, před kterou střelcům v Londýně létají terče. Na nezvyklou úpravu si stěžovali například skeetaři.

David Kostelecký
zdroj: ČT Brno

"Nám to tolik nevadilo. U nás terč stoupá ze země, a když vlítl do plachty, tak se tolik neztrácel. Jim lítá v plachtě celou dobu. Věřím, že na trapu to takový problém nebude," řekl závodník Dukly Hradec Králové. Rozhodně ale nic nepodcenil, společně s kolegou Jiřím Liptákem, který se také na olympiádě představí, trénoval na podobné střelnici v Maďarsku.

Kostelecký se 5. srpna postaví na start kvalifikace jako obhájce zlaté medaile, tento fakt ale nepřeceňuje. "Nesmím nad tím přemýšlet. Lehce se to řekne, ale za čtyři roky se toho změnilo hrozně moc. Nevíme, do jakých podmínek jdeme, což je ve střelbě hodně důležité. Já sám jdu do závodu s tím, že se chci pokusit udělat dobrý výsledek. U nás nemá nikdo nic jistého. Je tam třicet lidí, kteří to umějí. Jsem nohama na zemi," uvedl Kostelecký.

I díky výsledkům v celém čtyřletém olympijském cyklu mu ale sebevědomí nechybí. Vydařil se mu loňský světový i evropský šampionát, na obou získal stříbro. "U střelby je ale těžké navazovat na výsledky, už je to rok zpět. Když se ale ohlídnu zpět, tak olympijský cyklus beru jako úspěšný. Získal jsem asi čtyři individuální medaile, prosadil jsem se ve Světovém poháru, dařilo se nám v družstvech. Olympiáda je vyvrcholení a uvidíme, jak to tam bude," podotkl.

Čeští střelci sice doposud na letošních hrách medaili nezískali, Kostelecký však už v rodině jeden londýnský úspěch má. Jeho švagrová Danka Barteková ze Slovenska byla třetí ve skeetu. "Sledovali jsme to s napětím. Měla štěstí, že se dostala do rozstřelu, ale pak už jsem věřil, že bronz udělá, protože je velká bojovnice. Věděl jsem, že na to má. Je to super, kariéru má ještě před sebou a nějakou medaili ještě určitě získá," radoval se z úspěchu manželčiny sestry.

Motivace navíc to pro něj ale není. "Já to tak neberu. Jsem rád, že ji získala, ale není to tak, že bych se namotivoval navíc," usmál se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články