Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Speciální mapa metra k LOH připomene i české sportovce

Londýn - Londýnské metro připravilo fanouškům cestujícím na letní olympijské hry speciální suvenýr. Na zvláštní mapě podzemní dopravní sítě britské metropole jsou všechny stanice pojmenovány podle známých sportovců a olympijských legend, mezi kterými nechybí ani Emil Zátopek, Roman Šebrle a Štěpánka Hilgertová.

Vedle slavných jmen bývalých sportovních hvězd se na mapu dostali i známí současníci. Nechybí fotbalisté Lionel Messi či Carlos Tévez, sprinterský fenomén Usain Bolt, tenisté Roger Federer a Rafael Nadal či tyčkařská rekordmanka Jelena Isinbajevová. Britské novináře a Nizozemskou atletickou federaci nicméně zaujala absence hrdinky londýnských her z roku 1948, nizozemské běžkyně Fanny Blankers-Koenové.

Třicetiletá matka dvou dětí dvanáct let po své první olympiádě v Berlíně tehdy získala čtyři z devíti zlatých medailí, které byly pro atletky připraveny. "S 361 stanicemi a tisíci sportovců, ze kterých vybírat, to byl opravdu oříšek. V každém případě se tam někteří nemohli dostat. Nicméně se omlouváme, jestli se někoho dotkla absence Blankers-Koenové, která byla opravdu výjimečnou sportovkyní. U vydavatele jsme domluvili, že při další verzi tisku bude," uvedl mluvčí Chris Macleod.

Mezi vybranými jmény nejsou i další významné postavy olympijských dějin, mimo jiné i český oštěpař Jan Železný, jenže medaile nebyly jediným kritériem. "Mapa neoslavuje jen mnohonásobné vítěze, ale zachycuje i výjimečné osobnosti, které sice nevyhrály, ale jsou uznávané kvůli svým schopnostem. A v některých případech jsou známé svými slavnými porážkami," stojí v prohlášení TfL.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články