Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Španělští fotbalisté vypadli už ve skupině

Londýn - Španělští fotbalisté se postarali o jedno z největších překvapení olympiády, když vypadli již v základní skupině po dvou prohrách s Japonskem a Hondurasem. Největší favorité turnaje z Brazílie si naopak jako první zajistili účast ve čtvrtfinále, když ve svém druhém zápase porazili Bělorusko 3:1. V utkání zářil talent Neymar, který stál u všech tří branek svého týmu.

Zklamaný Juan Mata
zdroj: AP autor: Scott Heppell

Španělsko, jehož sestava je do velké míry replikou vítězného týmu z loňského mistrovství Evropy do 21 let, nezaznamenalo v prvních dvou zápasech základní skupiny ani bod a nepřipsalo si ani gól.

V týmu přitom nejsou žádní otloukánci, nýbrž hráči, kteří mají tvořit nástupní generaci veleúspěšného kádru kolem Xaviho, Iniesty či Casillase. Osu kádru tvořili brankář Manchesteru United De Gea, střelec úvodního gólu finále ME Jordi Alba, tvořivý záložník Mata nebo nesmírně talentovaný forvard Bilbaa Iker Muniaín.

Tým však postrádal jistotu seniorského výběru, především se pak naprosto nedokázal prosadit v koncovce, když ve 180 nebyl schopen vstřelit gól. Dnes po brance Jerryho Bengtsona ze sedmé minuty podlehl v Newcastlu 0:1 Hondurasu. Španělé v tomto zápase neunesli tíhu okamžiku. Rozhodčí jim ukázal sedm žlutých karet, jeden ze španělských náhradníků se o poločase v tunelu mezi hřištěm a šatnami pustil do šarvátky s honduraskými hráči a své si vyslechl i venezuelský rozhodčí Juan Soto. Za incident proto hrozí Španělsku tresty, protože podle pravidel FIFA může být tým pokutován už v případě, že pět a více hráčů dostane žluté karty.

Španělé zároveň v prvním duelu prohráli 0:1 s Japonskem, které si dnes stejným vítězstvím nad Marokem zajistilo postup do čtvrtfinále. Jediný gól utkání dal šest minut před koncem Nagaj. Maroko bude posledním soupeřem Španělska na olympijském turnaji.

Uruguay i se Suarézem či Cavanim také překvapivě prohrála

Ve skupině A překvapivě prohrála Uruguay se Senegalem 0:2, a to i přesto, že hrál od 30. minuty proti deseti. Senegalec Abdoulaye Ba inkasoval dvě žluté karty během tří minut a oslabil tak africký tým. O postup se tak Jihoameričané utkají v závěrečném zápasu s domácí Velkou Británií.

Ta dnes až v závěrečných fázích zápasu dokázala zdolat Spojené arabské emiráty v poměru 3:1. Po výborném centru Bellamyho se dokázali prosadit Giggs, v rozmezí jedné minuty se pak v poslední čtvrtině zápasu dokázali prosadit Sinclair a Sturridge.

Neymar v dresu Brazílie
zdroj: EPA autor: Robin Parker

Brazílie potvrzuje úlohu favorita

Brazilci v prvním duelu zdolali 3:2 Egypt a normu tří branek naplnili i dnes. Přitom už od 8. minuty prohrávali po gólu Bressana, mimochodem rodáka právě z Brazílie. Jenže brzy vyrovnal útočník AC Milán Pato po Neymarově přihrávce a ve druhé půli největší favorit turnaje skóre otočil.

Rozhodující moment se odehrál v 65. minutě, kdy se k přímému kopu postavil Neymar a zařídil vítězný gól. Hvězdný útočník Santosu pak ještě v nastavení přihrál na třetí branku Oscarovi. Posledním soupeřem Brazílie ve skupině bude Nový Zéland, který remizoval ve svém druhém zápase s Egyptem 1:1. Bělorusům v utkání s Egyptem stačí k postupu neprohrát.

Blízko ke čtvrtfinále má i Mexiko, které zásluhou dvou branek Giovaniho Dos Santose porazilo Gabon 2:0 a se čtyřmi body vede skupinu B.

Výsledky 2. zápasů

Brazílie - Bělorusko 3:1 (1:1) Branky: 15. Pato, 65. Neymar, 90.+2 Oscar - 8. Bressan

Mexiko - Gabon 2:0 (0:0) Branky: 63. a 90.+2 (pen) Dos Santos

Egypt - Nový Zéland 1:1 (1:1) Branky: 40. Salah - 17. Wood

Japonsko - Maroko 1:0 (0:0) Branky: 84. Nagai

Jižní Korea - Švýcarsko 2:1 (0:0) Branky: 57. Park, 64. Kim -   60. Emeghara

Senegal - Uruguay 2:0 (2:0) Branky: 10. Konate, 37. Konate

Velká Británie - SAE 3:1 (1:0) Branky: 16. Giggs, 73. Sinclair, 76. Sturridge - 60. Al Falasi

Španělsko - Honduras 0:1 (0:1) Branky: 7. Bengston

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články