Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Smutný večer Evy Kacanu

Šampiónka z Pekingu dala do svého druhého pokusu v kvalifikaci o postup do užšího finále všechnu sílu. Zapomněla na zranění, nemoc, která limitovala přípravu, i bolest, kterou pociťuje v pravé odhodové ruce. Byl z toho pokus přes šest metrů, tedy letošní maximum a šance na postup do bojů o medaile. Jenže najednou přišla rozhodčí a ukázala české reprezentace červený praporek - pokus se nakonec neměřil. 

"Ptala jsem se, v čem byl problém," vysvětlovala pro Českou televizi s vlhkýma očima naše koulařka. "Prý hýbu tyčí, za kterou se levou rukou vsedě na odhodové židli držím. Jasně, nejsem žádný drobeček a tyč se trochu ohne, ale prošla přece prohlídkou a byla schválena pro soutěž. A pak, jak jsem sledovala ostatní závodnice, ta tyč se jim ohýbala daleko víc."

Protože třetí kvalifikační pokus po neuznání onoho předchozího už opravdu za moc nestál, vítězka z Pekingu a stříbrná paralympijská medailistka z Atén Eva Kacanu skončila a nepostoupila ani do užšího finále. Její zklamání bylo nepopsatelné.

Závodnice s řeckými kořeny byla jako dítě ve škole osvobozena ze zdravotních důvodů z tělesné výchovy. Její sportovní kariéra odstartovala až na vozíku, kdy si řekla, že už nebude jen tak sedět, ale také něco dělat a hýbat se.

Začala s plaváním a tenisem na vozíku a později přešla na atletiku, kde se jí líbil oštěp. Nakonec se ale nechala trenérkou přemluvit na vrh koulí a ten se jí stal osudem. Kromě paralympijských medailí získala několikrát stříbro i na mistrovství světa a Evropy.

"Vadí opravdu jenom to, že nejsou dodržována stejná pravidla pro všechny. Nerozumím tomu, je mi to líto. Hlavně, že jsem zklamala fanoušky," končila svůj rozhovor pro ČT4 už se slzami v očích koulařka a reprezentantka České republiky Eva Kacanu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články