Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skeetař Sychra skončil šestý, zlato obhájil Hancock

Londýn - Skeetař Jan Sychra obsadil na olympijských hrách v Londýně šesté místo. Při čtvrtém startu pod pěti kruhy je to jeho nejlepší výsledek. Ve svém premiérovém olympijském finále netrefil dva terče, s celkovým součtem 143 zásahů potřeboval přitom jen o jednu trefu lepší výsledek, aby postoupil do rozstřelu o bronz. "Rouhal bych se, kdybych šesté místo neslavil. Být šestý na planetě, to není ostuda. Každé finále je super, hodně favoritů zůstalo za mnou," zaradoval se. Zlatou medaili získal stejně jako v Pekingu teprve třiadvacetiletý Američan Vincent Hancock v novém olympijském rekordu 148 bodů, stříbro vybojoval Dán Anders Golding (146).

Skeetař Jan Sychra
zdroj: ISIFA

V dodatečném boji o bronz pro sebe rozhodl katarský střelec a populární pilot rallye Násir Attíja rozstřel s Rusem Valerijem Šominem, pro kterého by medaile byla dárkem k dnešním 41. narozeninám.

Třiačtyřicetiletý Sychra vylepšil deváté místo z Atén 2004. Startoval také v Atlantě 1996, kde byl patnáctý, a na předchozích hrách v Pekingu (16.).

Sychra v dvoudenní kvalifikaci zasáhl 120 ze 125 terčů, dnes mu ve dvou kolech ulétl jediný. Sychrovi se závod podařil a měl z toho radost. "Musím říct, že jsem spokojený. Dali jsme si s trenérem za cíl, že by bylo dobré se dostat do finále. To jsme si přáli a to se i povedlo. Co by bylo navíc, to by byl nadstandard."

Spokojeně zněl i Sychrův trenér. "Finále na olympiádě je výborný výsledek. Jsem za Honzu rád, on je zkušený střelec a pohodář, z něj vyzařuje klid," řekl trenér Jan Hůla.

Jan Sychra:

Chtěli jsme medaili a myslím, že jsem na ni měl. Byl jsem naladěný, odhodlaný to tam rozsekat na třísky, ale nepodařilo se to.

Sychra postoupil do finále z šestého místa a první chybu udělal na třetí pozici, na které minul první terč. "Bohužel se projevila chyba, která se ukazovala v tréninku. Nebyl jsem nervózní, ale tam mi to nešlo už v tréninku, tenhle první terč, a jenom se projevilo moje slabé místo," řekl Sychra. V kvalifikaci přitom na této pozici střílel jistě a znovu chyboval až ve finále. "Asi to je někde v podvědomí. Špatně se mi to odhaduje zrovna na té pozici ten vysoký terč, tak mě to klame," řekl Sychra.

Druhá chyba přišla na "čtyřce" a opět při první ráně na jeden terč. Sychra už se připravoval na výstřel, ale rozhodčí ho ještě vrátil. "Asi mě tím vyvedl z tempa. To mě asi rozhodilo, ale s tím se musí střelec umět vyrovnat," řekl Sychra. Na šesté místo ho při bodové rovnosti s Italem Luigim Loddem odsunul horší výsledek ze čtvrté série, neboť v páté i ve finálové vyšli nastejno.

Druhý český reprezentant Jakub Tomeček skončil 19. po nezdaru v posledním kvalifikačním kole, ve kterém udělal tři chyby. Ještě po čtyřech sériích se dělil se Sychrou o místo zaručující minimálně rozstřel o finále. "První kolo bylo dobré. Jediný problém byl v mojí hlavě. Byl jsem nervózní z té velké soutěže. Na takovou soutěž můj mozek není (připravený)," přiznal jednadvacetiletý Tomeček, loňský bronzový medailista z mistrovství Evropy.

"Zázračné dítě" Hancock vedl od začátku do konce a suverénně získal druhé skeetové zlato pro USA v Londýně po Kim Rhodeové. Přitom nechybělo mnoho a loni se se sportem rozloučil.  "Minulý rok jsem vážně zvažoval konec kariéry, protože mě to už tolik nebavilo. Nechtělo se mi trénovat a v tomhle sportu musíte být do tréninku blázen," uvedl Hancock, který však i po konzultaci s manželkou myšlenky na odchod ze scény zahnal.

Obrovské nadšení vypuklo v katarské delegaci, poté co Attíja získal bronz a tedy první medaili pro Katar od Sydney 2000. Pro vítěze Rallye Dakar z loňského roku byl úspěch náplastí za zklamání z Atén, kde právě v rozstřelu o bronz neuspěl. "Čekal jsem na to strašně dlouho, pět olympijských her. Jsem strašně šťastný a myslím, že i celá má země. Je to fantastické," dodal jednačtyřicetiletý střelec a pilot.

Výsledky skeetu mužů:

1. Hancock (USA) 148 (123+25),

2. Golding (Dán.) 146 (122+24),

3. Attíja (Katar) 144 (121+23/v rozstřelu 6),

4. Šomin (Rus.) 144 (121+23/5),

5. Lodde (It.) 143 (120+23),

6. Sychra 143 (120+23),

... 19. Tomeček (oba ČR) 117.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články