Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Romney se v Londýně zrovna jako diplomat neuvedl

Londýn – Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney se vydal na zahraniční cestu. Chce v cizích zemích dokázat, že rozumí diplomacii a umí se pohybovat na mezinárodní scéně. Jeho první kroky zamířily do olympijského Londýna. Jenže v Británii se jako diplomat rozhodně nezapsal. V televizním rozhovoru zpochybnil nadšení Britů pro olympijské hry a připravenost Londýna na olympiádu.

Mitt Romney
zdroj: AP Photo autor: Charles Dharapak

Romney přiletěl včera do Londýna, má tady naplánované schůzky s místními politiky, chce se také podívat na zítřejší zahájení olympiády. Jenže republikán se v Británii neuvedl úplně nejlépe. Pomluvil totiž Brity i olympiádu. "Víte, těžko říci, jak dobře to dopadne. Některé věci jsou znepokojující," prohlásil Romney s odkazem na to, že soukromá bezpečnostní agentura G4S nepřipravila dostatek bezpečnostního personálu a že měli stávkovat zaměstnanci imigrační služby, kteří nakonec od stávky ustoupili.   

Romney řekl, že úspěch her zajišťují v první řadě sportovci a dobrovolníci. "Ale za třetí to jsou lidé dané země. Dají se dohromady a budou slavit olympiádu? To se pozná, až když hry začnou," zapochyboval o Britech Romney.   

Britská média ho za to zrovna neoslavovala. Komentátor konzervativního The Daily Telegraph Alex Spillius napsal blog nazvaný Jestli nás Mitt Romney nemá rád, mělo by nám to být jedno. Mitt Romney je zřejmě jediným politikem, který začne svou ofenzivu, kdy chce přesvědčit o svém šarmu tím, že vystupuje zcela bez šarmu a mírně ofenzivně, uvedl Spillius. "Jeho posměšné výroky ... jsou divným způsobem, jak ukázat kvality, jaké potřebuje vůdce svobodného světa." 

Romney se již dnes v Londýně sešel s bývalým premiérem Tonym Blairem, šéfem labouristické opozice Edem Milibandem a ministrem zahraničí Williamem Haguem.

Mitt Romney před úřadem britského premiéra
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Dharapak
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články