Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Pššššt… Někdo poslouchá!

Obrovský skandál otřásá v těchto dnech olympijským Londýnem. Vyšlo totiž najevo, že prakticky veškerá sportoviště, včetně ubytovacích prostor olympijské vesnice, jsou doslova a do písmene prošpikována kamerami a odposlouchávacími zařízeními! "V současné době, kdy se celý civilizovaný svět potýká s permanentní hrozbou teroristických útoků, je to prostě nutnost," uvedl bezpečností manažer londýnských her Steven Jammer, když se na improvizované tiskové konferenci snažil celou věc uvést na pravou míru.

Tomáš Berdych
zdroj: Getty Images autor: Clive Brunskill

Toto jeho tvrzení by bylo do určité míry akceptovatelné směrem ke kamerovým systémům, bez kterých si lze jen těžko představit akci podobného ražení, jako je olympiáda, nicméně mnohem větší vlnu nevole mezi samotnými sportovci budí odposlouchávací zařízení v šatnách a sprchách olympioniků a k tomu se již Jammer vyjádřit nedokázal.

Celá kauza přitom vznikla vcelku náhodou a podstatnou roli v ní sehráli čeští borci, konkrétně tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Krátce po prohraném utkání prvního kola olympijské dvouhry s Belgičanem Darcisem totiž vtrhli do pokoje české tenisové jedničky dopingoví komisaři s tím, že mají jasné důkazy o tom, že český borec užil nedovolené podpůrné prostředky.

Přestože nakonec nic nenašli, česká výprava podala oficiální protest, ve kterém kromě omluvy žádala i vysvětlení a předložení oněch konkrétních důkazů. A v tu chvíli museli organizátoři s pravdou ven. Tím důkazem byla nahrávka rozhovoru mezi oběma českými tenisty!!! "Uvědomujeme si, že to není standardní způsob kontroly sportovců, nicméně chtěla bych všechny uklidnit, že cílem není špiclování olympioniků, ale pouze snaha odhalit užívání zakázaných podpůrných látek v rámci olympijských her," tvrdí Laura Cunning z antidopingové olympijské komise.

Podle jejích slov je celý systém odposlouchávacích zařízení založený na jednoduchém principu, kdy se všechny hovory nahrávají a posléze se vyhodnocují v londýnské centrále. "Jde o to, že pokud se v konkrétním rozhovoru objeví výraz týkající se používání nedovolených prostředků, tak ho systém vyhodnotí a předá k dalšímu šetření. Ostatní nezávadné hovory se okamžitě mažou," vysvětluje Laura Cunning, podle které systém reaguje například na výrazy jako EPO, Nandrolon, amfetamin a podobně.

A jak vlastně komisaři přišli na Tomáše Berdycha? S ohledem na oficiální protest české výpravy to nakonec Laura Cunning musela přiznat. "V tomto případě systém tak trochu selhal a vyhodnotil chybné slovo. Pan Berdych totiž po zápase s Darcisem rozmlouval v šatně se svým kolegou a doslova řekl: Možná bych postoupil, kdybych aspoň párkrát ten míček na druhou stranu kurtu dopink…"

Hlavní zprávy

Nejčtenější články