Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Profil sportu: Stolní tenis

Vznikl v roce 1880 jako zábavná a nenáročná forma tenisu. Přesně za stoosm let se v Soulu stal součástí oficiálních olympijských sportů. Od hry s ořezaným špuntem od šampaňského se za posledních 130 let vyvinul v profesionální sport s širokou fanouškovskou základnou. Stolní tenis je dynamickou, rychlou hrou v které dominují asijské národy. Češi zatím nikdy na medaili nedosáhli, během londýnských her se o to pokusí Iveta Vacenovská s Danou Hadačovou.

Stolní tenis
zdroj: ČT4

Sport originálně zvaný "whiff whaff," dnes stolní tenis nebo "ping-pong" se od roku svého zrodu změnil na členskou základnou nejširší disciplínu her, v které jasně dominují Číňani. Z celkových 24 medailí, které se rozdávaly od roku 1988, jich rovnou 20 mířila do největší asijské země.

Značných změn dostala i samotná hra. Knihy, které prvotní formy sportu používaly místo síťky byly nahrazeny, míček se začal vyrábět z celuloidu. Největší změnu zaznamenaly pálky. Speciální gumový povrch jim umožnil navýšit rychlost letu až na 160 km/h.

Moderní stolní tenis se stal tak rychlým, že ho nestíhaly už ani diváci u televizních obrazovek, proto byl v roce 2000 zvětšen průměr míčku o dva milimetry. Na vzestupu dramatičnosti potom hrálo roli snížení počtu bodů do setu z 21 na 11.

V Čechách si ping-pong našel příznivce záhy. Oproti carskému Rusku, kde sport zakazovali, protože kvůli vysoké rychlosti prý ničí zrak, si čeští šermíři nebo tenisté na stole se síťkou trénovali reflexy.

Ještě v padesátých letech patřili čeští reprezentantni mezi nejlepší na světě, potom však ping-pongové žezlo železnou rukavicí přebrali Číňani.

Pouť českých reprezentantek Ivety Vacenovské s Danou Hadáčovou nástrahami olympijského stolního tenisu můžete sledovat od 28. července do 8. srpna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články