Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pozemkáři budou v Japonsku bojovat o olympiádu

Lausanne - Čeští pozemní hokejisté budou hrát kvalifikaci o olympijské hry v Japonsku. Kromě domácího výběru se utkají s Kubou, Rakouskem, Čínou a stříbrnými medailisty z her v Pekingu Španěly. Turnaj v Kakamigaře se uskuteční od 25. dubna do 6. května a na olympiádu v Londýně postoupí pouze vítěz. Účast českého týmu v Japonsku může výrazně ovlivnit finanční situace svazu, který náklady na start v Japonsku ještě před tím, než Mezinárodní hokejová federace (FIH) oznámila obsazení kvalifikačních turnajů, vyčíslil na milion korun.

Pozemní hokej
zdroj: AP autor: Rick Rycroft

"K soupeřům se nechci zatím konkrétně vyjadřovat, nicméně musím říct, že máme zřejmě nejhratelnější skupinu. Ač respektuji sílu všech našich soupeřů, tak naděje na finále je reálná," uvedl jeden z trenérů českého týmu Petr Troníček. "Jsem také rád, že se nás týká až poslední kvalifikační termín, budeme mít tím pádem dost času na kvalitní přípravu. Stále platí to, co jsme započali na mistrovství na Ukrajině. Žijeme si svůj malý sen o hrách s pěti kruhy ve znaku," dodal.

Čeští pozemkáři si místo v olympijské kvalifikaci zajistili na srpnovém mistrovství Evropy divize B, kde získali zlaté medaile a zaznamenali tak největší úspěch v historii. Díky triumfu v ukrajinské Vinnycji tým také postoupil do osmičlenné elitní skupiny šampionátu, kde už hrál v roce 2007. Na olympiádě se český mužský tým ještě nepředstavil. V roce 1980 na hrách v Moskvě, které však některé státy bojkotovaly, startovaly pouze československé pozemkářky a získaly stříbrné medaile.

Vedle Japonska se bude o místa v Londýně hrát také v Dillí (Indie, Kanada, Francie, Polsko, Egypt, USA) a Dublinu (Irsko, Korea, Malajsie, Rusko, Chile, Ukrajina). Jistou účast na hrách mají spolu s domácí Velkou Británií i obhájci zlata z Německa, Austrálie, Argentina, Belgie, Nový Zéland, Pákistán, JAR a Nizozemsko. Tři kvalifikační turnaje čekají také pozemkářky. Jejich vítězky na olympiádě doplní výběry Velké Británie, Argentiny, Austrálie, Číny, Německa, Korey, Nizozemska, Nového Zélandu a USA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články