Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poprvé v historii má ČT studio přímo v dějišti olympiády

Praha – Během konání Her XXX. olympiády v Londýně nabídne Česká televize na programech ČT4 a ČT2 48 hodin vysílání denně. Olympijský program předpokládá 468 přenosů a celkem 768 hodin olympijského vysílání. Vůbec poprvé v historii bude mít ČT své olympijské studio přímo v dějišti olympijských her. Díky spolupráci s Českým olympijským výborem se podařilo zabudovat studio přímo do prostoru Českého olympijského domu, kde budou redaktoři Robert Záruba a Jaromír Bosák připravovat reportáže z klání českých olympioniků, zpovídat sportovce, přítomné hosty a návštěvníkům Českého olympijského domu nabídnou možnost zapojit se přímo do vysílání České televize. Těm, kteří nebudou moci být přímo v dějišti her, zprostředkuje Česká televize olympiádu také on-line. Kromě speciálu www.loh.cz přinese i komunitní sekci Žijeme olympiádou a mnoho aktivit na sociálních sítích.

Ilustrační foto
zdroj: london2012.com

"Vysílání tak významné sportovní a společenské události, jako jsou olympijské hry, patří k základním předpokladům plnění veřejné služby. Česká televize jako tradiční vysílatel olympijských her nabídne i tentokrát bohatý vysílací program v kvalitě, kterou diváci od České televize očekávají," říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Československá televize vysílala poprvé letní olympijské hry z Říma v roce 1960, tehdy v rozsahu 35 hodin. Od her v Mexiku v roce 1968 se staly pravidlem rozsáhlé bloky živých přenosů. Dosud zprostředkovala ČT divákům 12 letních olympijských her. Vůbec poprvé v historii bude mít Česká televize své vysílací studio přímo v dějišti olympijských her. Díky spolupráci s Českým olympijským výborem se podařilo zabudovat studio ČT přímo do prostoru Českého olympijského domu.

Je nám líto, video expirovalo.
TK České televize k olympijským hrám v Londýně 2012

Studio přímo v Českém domě

Umístění vysílacího studia ČT přímo v Českém olympijském domě v Londýně dává unikátní možnost interakce s fanoušky a umožňuje též zpovídat sportovce přímo v místě konání her. Cílem celého projektu Studia ČT v Českém olympijském domě bylo i z hlediska architektonického návrhu maximálně propojit vysílání studia a aktuálního dění přímo v Českém domě.

Redaktoři studia Robert Záruba a Jaromír Bosák budou ve spojení s kolegy, kteří budou komentovat soutěže z jednotlivých sportovišť nebo z mezinárodního vysílacího centra v londýnském Olympic Parku. "Na podobné sportovní akce posíláme zkušený komentátorský tým. Pro některé z kolegů je Londýn 2012 už čtrnáctou pracovní olympiádou," říká ředitel ČT4 Jiří Ponikelský a dodává: "V rámci olympijského programu budeme také spolupracovat s mnoha sportovními experty, například olympijským vítězem Václavem Chalupou nebo Jiřím Novákem." "Právě tenisu a veslování se chceme ve vysílání hodně věnovat. Nejen proto, že v něm máme české naděje, ale i kvůli tradici, kterou tyto sporty v Británii mají," doplnil Záruba.

Během olympiády bude program ČT4 a ČT2 vyhrazen pro živé olympijské vysílání od 10:00 do 24:00. V průběhu noci a rána následujícího dne se budou vysílat vybrané reprízy. "Přesný program vysílání olympiády v tuto chvíli nelze sestavit, protože je ve hře stále velké množství faktorů, které do skladby programu mohou zasáhnout třeba i den před zahájením olympijských her. Záležet bude hlavně na rozlosování postupových soutěží, jako je například tenis, stolní tenis a plážový volejbal, kde nelze určit přesný čas vysílání," říká šéfkomentátor ČT a autor olympijského projektu ČT 2012 Robert Záruba.

Vysílání z Londýna spustí ČT v pátek 27. července ve 21:00, tedy hodinu před slavnostním zahájením. Ve stejný den se otevře i Český dům.

LOH s ČT on-line

Sportovním fanouškům zprostředkuje Česká televize letní olympijské hry v Londýně také on-line. "Připravili jsme celou plejádu projektů pro internet, sociální sítě či hybridní vysílání HbbTV," podotýká výkonná ředitelka ČT Nová média Pavlína Kvapilová. Hlavním těžištěm bude speciál na www.loh.cz. Vedle spolehlivého, komplexního zpravodajství a výsledkového servisu, podpořeného video sestřihy, nejzajímavějšími momenty a reportážemi, nabídne také strukturovaný program her, pohledy do zákulisí her, soutěže a obsáhlou video sekci. Ta umožní návštěvníkům z území ČR sledovat on-line nejen živé vysílání ČT4 a ČT2, ale navíc ještě dalších osm exkluzivních video kanálů z jednotlivých olympijských sportovišť.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák, autor projektu LOH v ČT Robert Záruba, veslařka Miroslava Knapková, výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová, místopředseda ČOV Jiří Kejval, předseda ČOV Milan Jirásek a výkonný ředitel ČT4 Jiří Ponikelský
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Živou součástí webu se stane komunitní sekce Žijeme olympiádou. V reálném čase bude agregovat diskuze uživatelů o sportovcích na Facebooku a Twitteru. Komentátoři a reportéři ČT4 budou stejně jako během MS v hokeji nebo evropského fotbalového šampionátu na Twitteru glosovat a zprostředkovávat dění v Londýně.

Český dům pro všechny

Kromě lákadla v podobě olympijského studia ČT nabídne Český olympijský dům další atraktivní program – od koncertů skupin Charlie Straight, Monkey Business nebo Support Lesbiens přes setkání se sportovními hvězdami v čele se slavným Usainem Boltem až např. po digitální obrazárnu Národní galerie.

Vůbec poprvé v historii nebude Český dům určen pouze VIP hostům, ale otevře své dveře všem fanouškům a umožní jim oslavit případný zisk medailí přímo s úspěšnými sportovci české výpravy. Kromě nich se mohou návštěvníci Českého domu těšit na zajímavé hosty v čele se sprinterem Usainem Boltem, nebo např. na české fotbalisty působící v Londýně – čerstvého vítěze Ligy mistrů Petra Čecha nebo Tomáše Rosického.

K vidění budou i díla českých umělců. V sekci Art Gallery budou nainstalovány obrazy Michaela Rittsteina, který patří k nejvýraznějším představitelům expresivní figurální malby. Svou tvorbu předvede i kontroverzní umělec David Černý.

Olympiáda v HD na obou programech

Česká televize nabídne divákům a vyznavačům sportu prvotřídní kvalitu i v oblasti technologií, přenosy z olympijských her bude přenášet v HD kvalitě.

Satelitní HDTV šíření

Ze satelitu ASTRA 3B na pozici 23,5° E v rámci programu ČT4 HD Sport a programu ČT2 HD, který od půlnoci 28. července nahradí současně šířený program ČT1 HD. Příjem těchto programů je umožněn pouze divákům na území České republiky pomocí registrovaných přístupových karet.

Pozemní HDTV šíření

V zemské digitální síti DVB-T na kmitočtech a v dosahu vysílačů sítí Multiplexu 3 a Multiplexu 4. Stejně jako u satelitního šíření dojde po dobu her ke změně kanálu ČT1 HD na ČT2 HD. Mapky pokrytí území jsou k dispozici na webových stránkách Českého telekomunikačního úřadu. Pro příjem zemského vysílání je nutný přijímač (set top box) pracující v normě MPEG-4.

Kabelové a IPTV šíření

V sítích kabelových operátorů, kteří s ČT uzavřeli smlouvu na retransmisi HD programů ČT. Zákazníci IPTV vysílání společnosti TO2.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články