Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Plavkyně Závadová ve své nejsilnější disciplíně do finále neprošla

Londýn – Plavkyně Barbora Závadová se nepřiblíží svému medailovému úspěchu z mistrovství Evropy. V Londýně česká závodnice nepostoupila z rozplavby své nejsilnější disciplíny, polohového závodu na 400 metrů, a do finále se tak nepodívá. V rozplavbách skončila bronzová medailistka z letošního mistrovství Evropy celkově patnáctá v čase 4:41,84. Do finále se naopak bez problémů probojoval Michel Phelps. Překvapivě naopak do finále na 400 m volný způsob neprošel světový rekordman Paul Biedermann. Ve finále se nakonec přeci jen objeví obhájce olympijského zlata z Pekingu Park Tae-hwan, který byl původně diskvalifikován, ale uspěl s odvoláním.

Barbora Závadová
zdroj: Getty Images Sport autor: Clive Rose

Devatenáctiletá Závadová zaostala o téměř pět sekund za svým českým rekordem, který stanovila na loňském mistrovství světa v Šanghaji. Ve své rozplavbě v Londýně skončila čtvrtá a stejná pozice jí v té chvíli patřila i celkově. Jenže v následujících rozplavbách se plavalo rychleji a soupeřky ji tak odsunuly až za finálovou osmičku. K postupu by potřebovala ostravská plavkyně téměř o sekundu vylepšit své osobní maximum.

Do finále mužského polohového závodu na 400 m se kvalifikoval jako poslední Američan Michael Phelps. Čtrnáctinásobný olympijský vítěz vyhrál svou rozplavbu v čase 4:13,33 a těsně se vešel mezi postupující. O sedm setin sekundy z ní vyřadil obhájce stříbrné medaile Lászla Cseha z Maďarska, jenž skončil na devátém, nepostupovém místě. "Jediné, na čem záleží je to, že jsem se tam dostal. Za ráno medaili nedostanete," poznamenal Phelps, jenž tuto disciplínu vyhrál v Aténách i Pekingu.

Další Američan Ryan Lochte, mistr světa a favorit na zlato, byl celkově třetí v čase 4:12,35. "Necítil jsem se moc dobře, ale byl to můj první závod, a ten je pro mě vždycky nejhorší," uvedl před večerním finále.

K překvapení došlo v rozplavbách na 400 m volný způsob, v nichž do finále neprošel světový rekordman Paul Biedermann z Německa. Korejský obhájce olympijského zlata z Pekingu Pak Te-hwan byl původně diskvalifikován za špatný start, ale posléze uspěl s odvoláním a ve večerním finále poplave.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články