Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plavec Thorpe se možná ani nekvalifikuje na OH a média ho viní ze zneužití dotací

Adelaide (Austrálie) - V nezáviděníhodné situaci je před australskou kvalifikací na letní hry v Londýně pětinásobný olympijský vítěz v plavání Ian Thorpe. Nejenže nemá formu a dost možná se do Londýna neprobojuje, ale navíc čelí obvinění ze zneužití nezvykle vysoké dotace Australské plavecké federace, kterou dostal na přípravu. Sám plavec to ovšem popírá.

Ian Thorpe se v Adelaide připravuje na olympijskou kvalifikaci
zdroj: Getty Images autor: Morne de Klerk

Australská média nedávno informovala o aféře v australském plavání. Thorpe, Michael Klim a Libby Trickettová prý dostali při jejich snaze vrátit se po ukončení kariéry do světové špičky desetkrát víc peněz než jiní reprezentanti. Hovoří se o částce 150 000 australských dolarů (téměř tři miliony korun).

"Nedostal jsem ani cent navíc," uvedl ovšem Thorpe. "Mnoho lidí potvrdí, že spekulace médií se nezakládají na pravdě," řekl novinářům. "Je jasné, že svaz reprezentanty podporuje, ale rozhodně neexistuje upřednostňování bývalých slavných plavců při jejich návratu ke kariéře," prohlásil.

Thorpe v přípravě trénoval sám se svým koučem ve Švýcarsku a na Blízkém východě, zatímco ostatní špičkoví australští plavci se o trenéry dělili a připravovali se v domácích podmínkách. Jedenáctinásobný mistr světa, kterému se pro jeho rychlost a pohyb ve vodě přezdívalo Thorpedo, však přijetí dotace popírá.

O nominaci na olympijské hry budou Australané bojovat v Adelaide od čtvrtka do neděle, Thorpe nastoupí do závodů na 100 a 200 metrů volný způsob. Potřebuje skončit do šestého místa, aby měl naději aspoň na účast ve štafetě. Sám tvrdí, že chce plavat ještě další dva roky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články