Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Phelps se stal nejlepším olympionikem v historii

Londýn - Americký plavec Michael Phelps získal devatenáctou olympijskou medaili a překonal tak bilanci sovětské gymnastky Larisy Latyninové. Ve finále závodu na 200 metrů motýlek v Londýně obhájce prvenství Phelps dlouho vedl, ale nakonec těsně prohrál s Jihoafričanem Chadem Le Closem a získal stříbro. Devatenáctou medaili pak vyhrál ve štafetě, která z něj udělala nejlepšího olympionika historie.

Američtí štafetisté se radují ze zlata
zdroj: Getty Images autor: Clive Rose

Čtrnáctinásobný olympijský vítěz Phelps tak ukončil čekání na první londýnské zlato. Ve štafetě na 4x200 metrů volný způsob však Ryan Lochte, Conor Dwyer a Ricky Berens připravili Phelpsovi bezmála čtyřsekundový náskok a americký finišman si bez potíží doplaval pro první londýnské zlato. V Aténách 2004 Phelps triumfoval šestkrát, v Pekingu před čtyřmi roky získal rekordních osm zlatých. V Londýně zatím vybojoval zlato a dvě stříbra, druhý byl i s kraulovou štafetou na 4x100 metrů.

Stalo se tak poté, co ve finále motýlkářské dvoustovky, kterou vedl na všech třech mezičasech, v závěrečné padesátce nedokázal čelit Le Closovu zrychlení. Rozhodl až poslední záběr, který vyšel lépe Jihoafričanovi. Mezi motýlkáři je přitom proslulý svým drtivým finišem, který mu na předchozích olympijských hrách vynesl dva triumfy na stovce. Dnes však koncovku nezvládl.

Dvacetiletý Le Clos se zlatou medailí na krku jihoafrickou hymnu proplakal a výhru nad Phelpsem označil za splnění svého klukovského snu. "Vždycky jsem chtěl aspoň plavat s Phelpsem ve finále, a teď jsem ho v něm dokonce porazil! Byl a je to můj hrdina, dodneška ho zbožňuju. Nemohu uvěřit, že jsem nad ním opravdu zvítězil. Nikdo nemůže pochopit, co to pro mne znamená," prohlásil dojatý Le Clos.

Phelps si ale dnes večer vše vynahradil ve finále štafety, v níž překonal rekord Latyninové. Vedle patnácti zlatých získal ještě dva bronzy a letos v Londýně dvě stříbra. Druhý byl i s kraulovou štafetou USA na 4x100 metrů.

Šestnáctiletá Číňanka Jie Š'-wen získala druhé londýnské zlato, po polohové čtyřstovce vyhrála také poloviční trať v olympijském rekordu 2:07,57. Plavkyně, která v závěru čtyřstovky plavala rychleji než americké mužské hvězdy a po jejímž světovém rekordu se vyrojila řada spekulací o dopingu, opět rozhodla nemilosrdným kraulovým finišem. Druhou Australanku Aliciu Couttsovou porazila o 58 setin sekundy.

Američanka Allison Schmittová vyhrála závod na 200 metrů volný způsob v novém olympijském rekordu 1:53,61. Italská obhájkyně zlata z Pekingu Federica Pellegriniová doplavala pátá, její nejlepší světový čas nakonec vítězce odolal.

Do finále kraulové stovky postoupil i Francouz Yannick Agnel, který už v Londýně získal dvě zlaté medaile. Martin Verner obsadil v rozplavbách 23. místo a do semifinále se neprobojoval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články